Sčítání lidu online a jak na to

28. březen 2021, aktualizováno

Sčítání lidu probíhá jednou za deset let a je povinné. Letos není potřeba nikam chodit, formulář lze vyplnit také online, tedy odkudkoli, kde je připojení k internetu. Vyplnit formulář elektronicky je nejpohodlnější a nejrychlejší způsob, jak splnit tuto povinnost. Čtyřčlenné rodině zabere asi 30 minut.

„Elektronické podání je bezkontaktní, takže je bezpečné. Vyplnit dotazník můžete přes počítač, tablet nebo mobil. Stránky se přizpůsobí obrazovce, takže je to komfortní a nemusíte čekat na žádného sčítacího komisaře s papírem. I pro nás je to výhoda, data dostáváme dřív, nemusíme skenovat tištěné formuláře,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Čtěte také

 „Povinnost vyplnit formulář se týká všech osob, které mají trvalý pobyt v České republice, nebo nějaký typ přechodného pobytu s délkou trvání nad 90 dnů. Formulář se vyplňuje i za děti, to jde vždy za jejich zákonným zástupcem,“ vysvětluje Marek Rojíček.

Mějte při ruce

K přihlášení potřebujete občanský průkaz, nebo cestovní pas a znát datum narození. „Ti, kdo mají elektronický občanský průkaz, mohou využít elektronickou identitu, případně datovou schránku, a nově i takzvanou bankovní identitu,“ upřesňuje šéf statistiků.

Formulář je k dispozici hned v osmi jazycích: češtině, angličtině, němčině, ruštině, ukrajinštině, polštině, vietnamštině a romštině. To jsou nejčastější jazyky národnostních menšin u nás.

Co formulář obsahuje a jak zohlednit home office

První část se týká bydlení, druhá část členů domácnosti. Některé údaje stačí zaškrtnout, jiné je potřeba vypsat, pokyny jsou srozumitelně popsané přímo v dotazníku. U většiny kolonek funguje v elektronické verzi našeptávač či jiná nápověda.

Letos vyplňujeme o polovinu údajů méně než před deseti lety. Statistiky využily data z registrů a zjišťují jen údaje, které nejdou získat jinak. „Zjišťujeme místo obvyklého pobytu, což nemusí být trvalé bydliště, dále rok předtím a po narození. Je to z důvodu monitorování jak dlouhodobé, tak krátkodobé migrace,“ dodává Marek Rojíček. Někteří lidé mohou váhat, které bydliště uvést. „Je to místo, kde tráví více času.“

Historicky první sčítání v samostatném Československu proběhlo 15. února 1921. Obyvatelstvo bylo sčítáno podle sčítacích archů, data se zpracovala na děrnoštítkových strojích. A o sto let později je tady internet.

Další otázky v dotazníku směřují na způsob cesty do práce. V posledním roce ale většina lidí pracuje z domova. „Tady bych poradil, aby tuto skutečnost zohlednili, pokud je to opravdu dlouhodobý home office. Pokud ho využívají jen krátkodobě nebo nárazově, tak je lepší řídit se běžnou situací, jaká byla před koronavirovou krizí,“ radí Rojíček.

Součástí dotazníků jsou i nepovinné otázky na národnost či náboženství. Na tyto nepovinné otázky nemusíte odpovídat.

Vyplnit formulář může kdokoli z rodiny

Za rodinu může vyplnit formulář kterýkoli člen domácnosti se souhlasem ostatních členů. O vyplnění se mohou členové i podělit – první část vyplní otec, druhou část matka. „Po vyplnění jedné části lze vygenerovat odkaz a ten poslat jakýmkoli způsobem – emailem, přes whatsapp, messenger nebo sms – druhému členovi, který formulář doplní. Ten už vidí jen to, co má doplnit, nevidí tu část, kterou už vyplnil jiný člen domácnosti,“ dokresluje fungování on-line formuláře Rojíček.

Pokud se zrovna stěhujete, nebo se vám narodí dítě, záleží na rozhodném okamžiku, kterým je půlnoc z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Například pokud se dítě narodí až minutu po sobotní půlnoci, už se nezapočítává.

Formulář lze uložit

Rozdělaný formulář je možné i uložit a zase se k němu vrátit. „U elektronické identity je to jednodušší, tam se k formuláři dostanete pomocí elektronického občanského průkazu, u klasického je potřeba zadat heslo a díky tomuto heslu se k formuláři můžete zase vrátit,“ informuje Marek Rojíček.

Po odeslání přijdete na chybu

Po vyplnění formuláře stačí stisknout tlačítko Odeslat a je hotovo. Když odešlete špatně vyplněný dotazník, dá se to napravit. „Můžete odeslat více dotazníků na vaši osobu, my to při zpracování poznáme a vezmeme v potaz ten nejpozději poslaný. Počítáme s tím, že lidé chyby udělají a budou je chtít opravit nebo něco doplnit,“ ujišťuje Marek Rojíček.

Výhodou elektronického sčítání je také flexibilita. Můžete pomoct s vyplněním i někomu staršímu v rodině. Je to bezpečné, jednoduché a rychlé. Formulář je k dispozici na stránce scitani.cz. Další možností je využít mobilní aplikaci Sčítání21.

On-line fáze sčítání je po úvodních problémech s dostupností sčítacího formuláře prodloužena až do 11. května 2021, původně měla končit 9. dubna. Od 17. dubna do 11. května 2021 bude možné vyplnit tištěný dotazník. Ten slouží těm, kteří se nebudou chtít nebo nebudou moci sečíst on-line. Klasické papírové formuláře budou k dispozici u sčítacího komisaře nebo na poštách.

autoři: Barbora Kvapilová , djo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.