SDH Luby: Když je třeba, hasíme i v Německu

20. květen 2016
Dobráci roku

Sbor dobrovolných hasičů v Lubech u Chebu byl založený už v roce 1871, letos slaví 145. narozeniny. Místní výjezdová jednotka v rámci JPO III vyjíždí k nehodám a požárům, občas se ale dostane i ke kuriózním zásahům. Sbor udržuje výbornou spolupráci s partnerským německým městem. Chloubou sboru je kromě plně vybavené cisterny MAN také veterán Tatra jménem Barbucha.

SDH Luby má v současné době téměř šedesát členů, z toho 16 dětí a 15 nejstatečnějších ve výjezdové jednotce. Děti jsou budoucností každého sboru, a tak se i v Lubech o svoje následovníky řádně starají. Vedou je k všestrannosti jak v požárním sportu, tak k hasičině jako takové. To aby jednou mohly nahradit nebo doplnit výjezdovou jednotku, která se tady v hornaté krajině plné zrádných zatáček na silnicích rozhodně nenudí.

Z Chebu se do této oblasti profesionálové dostanou někdy až za třicet minut, a tak místní výjezdová jednotka hraje jako JPO III důležitou roli v rámci Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje.

K tomu jim slouží plně vybavená cisterna značky MAN, kterou byste na silnici nerozeznaly od těch, které mají profesionální hasiči. Dvojici aut v krásně opravené hasičárně v Tovární ulici doplňuje o pár desítek let starší, ale krásně zrenovovaná Tatra zvaná Barbucha.

Barbucha hasičů v Lubech na Chebsku

Letos tu oslaví 145. výročí od založení sboru

Jako v jiných částech naší země, i tady na Chebsku, vznikl sbor z poučení získaného při velkých tragických požárech. První zaznamenaný ve starých kronikách pustošil město v roce 1739. Tenkrát lehl popelem střed města, radnice, fara a téměř šedesát obytných domů. Druhý velký oheň zasáhl město v roce 1865. I tentokrát to odnesla fara a téměř třicítka domů. A to už bylo pádným důvodem k založení hasičského sboru ve městě.

První dobrovolný hasičský sbor vznikl v roce 1871. Hasičské poslání, a zvlášť to dobrovolně vybrané po práci, nezná nejen volný čas, ale také prostor. Společným posláním všech hasičů je bezodkladná pomoc, kde je třeba. Bez hranic.

A právě blízkost německých hranic dává tušit úzkou spolupráci s německými kolegy. Pro SDH Luby jsou to hasiči z Markneukirchenu. Ale nemyslete si, že jde jen o nějaká přátelská setkávání nebo soutěže. Osvědčila se i spolupráce při skutečných zásazích. A tak někdy pomáhají němečtí kolegové u nás, jindy hasiči z Lubů v Německu.

Samozřejmostí sborové činnosti je také pomoc městu samotnému. Hasiči se podílejí na různých kulturních akcích pořádaných městem Luby a Domem dětí a mládeže. Každoročně pořádají Den otevřených dveří ve zbrojnici, a také soutěž v požárním útoku O pohár starosty města za mezinárodní účasti.

Mezi povinnosti hasičů patří od požárů, přes technickou pomoc po asistenci u dopravních nehod i známé zásahy jako likvidace vosích nebo sršáních hnízd nebo vyprošťování domácích mazlíčků ze stromů nebo kanalizace. Členové SDH Luby už dokonce z větví vysokého stromu vyprošťovali uvíznutý dron. Úspěšně! Doba se mění, nové výzvy přicházejí, ale hasiči v Lubech u Chebu jsou připraveni na všechno.

Dobrovolné hasiče z Lubů u Chebu můžete až do pátku 27. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) LUBY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.