Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov vydává brožuru pro redaktory studentských časopisů

V sokolovském zámku dnes koná křest zajímavé knihy. Jmenuje se Základy žurnalistiky pro redaktory studentských časopisů. Publikaci vydává Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov a nadace Open Sociaty Fund Praha. Kniha je zaměřena na psanou žurnalistiku a její autoři se snažili vytvořit materiál použitelný středoškoláky. A protože mladí lidé neradi čtou mnohastránkové publikace, jde vlastně o skripta, shrnující nejdůležitější informace z oblasti žurnalistiky.

Kniha je ve formátu A4. To proto, aby vynikly publikované fotografie. Je členěna do několika kapitol. Jak založit studentské noviny nebo jak zorganizovat práci. Dále je kniha zaměřena zpracování a digitalizaci informací. Dalšími kapitolami jsou například: Jak spolupracovat s tiskárnou, jak napsat zprávu, interview, reportáž. Mladí redaktoři se také dozvědí, jak udělat fotografii, aby korespondovala s článkem. Autoři v publikaci dali prostor i vysvětlení novinářského etického kodexu. Tedy jak psát pravdivě a poukázali na důležitost dát prostor k vyjádření i druhé straně.

Studenti

Příručka nebude dostupná v obchodech, protože její autoři chtějí, aby se kniha dostala především do škol. Takže ti, kdo by měli zájem si ji mohou objednat u nadace Open Sociaty Fund Praha, která je hlavním sponzorem projektu. Náklad je dva tisíce výtisků a publikaci můžete získat, aniž byste zaplatili jedinou korunu. Je totiž zadarmo. A předseda Sdružení dětí a mládeže v Horním Slavkově Vladislav Podracký ubezpečil, že budou mít snahu uspokojit všechny zájemce o příručku.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio