Se Západočeským muzeem v Plzni můžete přivítat jaro

19. březen 2015

Západočeské muzeum v Plzni - Národopisné muzeum Plzeňska připravilo akci Vítání jara v Plzni - vynášení smrtky. Uskuteční se v pondělí po smrtné neděli 23. března.

Tradice „vynášení smrti" je od pradávna jedním z nejpoutavějších a nejvýznamnějších výročních zvyků, symbolizujících odchod zimy a příchod jara. Zima, personifikovaná do podoby „smrti" bývala na tzv. „smrtnou neděli" (pátou neděli postní) dle tradice „chytána" plzeňskými děvčaty. Ta ji pak za zpěvu písní odnesla k řece a poté, až do jejího návratu na svátek sv. Martina, „sprovodila ze světa".

Tradice „vynášení smrti" byla v Plzni na přelomu 20. a 30. let 20. století udržována především žáky místních základních škol. Letošní slavnost „vynášení smrti" navazuje na tuto bezmála stoletou tradici v centru Plzně a současně s tím představuje symbolické ukončení výstavy „Umění umírat aneb O posledních věcech člověka", která je pro návštěvníky v Národopisném muzeu Plzeňska přístupná do 5. dubna.

Účastníci se setkají v Plzni na nádvoří Národopisného muzea Plzeňska (Náměstí Republiky 206/13). Od 12.15 do 12.50 hodin je na programu výjimečná pondělní komentovaná prohlídka výstavy „Umění umírat aneb O posledních věcech člověka".

Ve 13 hodin bude akce Vítání jara v Plzni zahájena, na úvod se bude mluvit o významu a symbolice oslav „vynášení smrti". Ve čtvrt na dvě pak vyjde průvod a za zpěvu tradičních lidových písní se odebere na Most u Jána. "Smrtka" bude do řeky Radbuzy vhozena ve 13.45 hod. O čtvrt hodiny později se průvod vrátí zpět na Náměstí Republiky s „májkou" a vnese tak jaro do města.

Trasa průvodu vede přes Náměstí Republiky, Dřevěnou ulicí, přes Křižíkovy sady, Pražskou ulicí a k Mostu u Jána.

Žáci a rodiny s dětmi si mohou na místo přinést vlastní „smrtku" (vyrobenou pouze z přírodních materiálů), kterou vhozením do řeky symbolicky ukončí panování zimy.

Více informací získáte na stránkách Západočeského muzea v Plzni.

Spustit audio