Sedlice u Zahořan žijí srazem historických vozů, traktorů i tuningových aut

16. červen 2023 12:12, aktualizováno

V Sedlicích u Zahořan na Domažlicku chystají sraz motoristických vozidel. Ten se pořádá na počest Jiří Tomandla, vášnivého sběratele veteránů.

Jaký je asi tak ve městech a obcích průměrný počet historických aut na jednoho obyvatele? V takové statistice by určitě hodně vysoko figurovaly Sedlice u Zahořan na Domažlicku, kde to vypadá, že na každého obyvatele připadá alespoň jeden veterán. A v sobotu 17. června se jejich počet v této obci se zhruba 50 obyvateli ještě zvýší. Koná se tu totiž sraz motorových vozidel. Pořádají ho místní hasiči na památku Jiřího Tomandla. Muže, který historické vozy miloval, sbíral a mnohé v Sedlicích k lásce k veteránům přivedl. Loni zemřel a místní chtějí tímto způsobem uctít jeho památku.

„Děda byl největší sběratel v naší vesnici. Veteránům se věnoval celý život, v Sedlicích měl několik let i jejich muzeum. Každý rok jsme společně jezdili na několik srazů. Děda to miloval… A také si přál, aby to stejným způsobem žilo i tady v Sedlicích. Proto jsme právě na jeho počet uspořádali tento sraz,“ prozrazuje Jana Tomanová, vnučka pana Tomandla, která po něm zdědila Porsche 911. Do příprav se zapojila celá obec, všichni táhnou za jeden provaz – přesně jak by si to pan Tomandl přál.

Sraz začne v sobotu v 10 hodin. Kromě historických aut a motocyklů přijedou třeba i traktory nebo tuningová auta. A hrát tu bude dechovka i rock.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio