Selský dvůr u Matoušů v Plzni čeká obnova za desítky milionů

28. srpen 2019 14:35

Obnovu dnes slavnostně zahájilo vedení Národního památkového ústavu, Plzně i prvního plzeňského obvodu. Projekt nazvaný „Rok na vsi“ přijde na skoro 40 milionů korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace. 

Selský dvůr u Matoušů je už 11 let národní kulturní památkou. Stojí v dolní části Bolevecké návsi v Plzni-Bolevci a podle památkářů je to významná památka už jen kvůli svému stáří. První písemná zmínka o dvoře je z roku 1635, ale podle památkářů je daleko starší. Navíc dvůr spolu s ostatními statky stojí na Bolevecké návsi uprostřed sídliště plného paneláků, což je taky docela rarita.

Původní majitelé o statek po únoru 1948 přišli a v 50. letech 20. století tam JZD Bolevec chovalo vepře. Po zániku JZD statek postupně statek chátral, než ho v roce 2004 vykoupilo od soukromníků město Plzeň. V roce 2007 ho pak převzal Národní památkový ústav.

Selský dvůr u Matoušů je hodně zanedbaný. I když dobrovolní hasiči z Bolevce ho celé roky v rámci možností udržovali. V některých částech stavení je omítka opadaná na cihlu, ze stropu trčí dráty, části trámů ve stropě chybějí a je vidět až na půdu, někde byla i dřevomorka.

Opravovat se budou i chlévy, stodola nebo zahrada

Jedna střecha byla došková, jenže došky se nezachovaly. Střecha nad chlévy je už opravená stejně jako jiné drobné části. Nicméně statek má více objektů, jsou tam chlévy, stodola, sýpka a taky zahrada. To všechno teď budou restaurátoři a stavebníci opravovat a dávat do pořádku.

Po skončení rekonstrukce by ve dvoře měla vzniknout prohlídková trasa, která lidem přiblíží život na venkově. Uvnitř stavení bude dobový nábytek, takže byste se měli cítit, jako když si zrovna sedlák někam odběhl. V plánu jsou i další aktivity.

„Prioritou je to, že chceme zprovoznit pec, která je v kuchyni a plánujeme tam péct chleba. Největší zásahy budou do okolních budov, to znamená do stájí a chlévů, kde bude turistické zázemí, pokladna, toalety a výstavní prostor. Za stodolou vznikne edukační centrum pro školy a školky, kde chceme dělat besedy a přednášky o tom, jak se na statku žilo,“ popsala projektová manažerka Marcela Poláková.

Počítá se i s dožínkami, oslavou Vánoc, Velikonoc, prostě lidé by tam měli zažít všechny tradice, které se dodržovali na vsi. Celá rekonstrukce potrvá rok. Veřejnosti by se měl přístupný Selský dvůr na začátku roku 2021.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio