Senioři z Malesic mohou na cesty do nákupního centra využít hromadný svoz

24. březen 2023 14:30, aktualizováno

Seniorům z Malesic u Plzně sice do velkého nákupního centra jezdí trolejbus, těžko by ale tímto způsobem sami obstarali třeba nákup těžšího zboží. Nyní ale mohou využít pravidelného hromadného svozu, který má na starosti pracovník úřadu městského obvodu.

Společné nákupy za obvod organizuje sociální pracovnice Helena Zíková. „Hlavní myšlenkou je podpora osamělých seniorů, kteří nemají nikoho, kdo by jim s nákupem pomohl. Navíc máme v Malesicích jen jednu prodejnu s omezenou nabídkou zboží, takže díky svozům mají lidé možnost si vybrat ze širšího sortimentu,“ prozradila.

Řidičem transportéru je pracovník úřadu Jiří Šelmát. Tomu každý týden tajemník předá seznam osob, které chtějí jet. Ve čtvrtek kolem 9:00 je pan Jiří vyzvedne přímo u jejich dveří, odveze je do nákupního centra a pak s pořízenými věcmi je zase odveze domů. „Při cestě si povídáme o různých věcech, sdílíme problémy i radosti,“ řekl Jiří.

Služba je zcela zdarma a je primárně určena pro lidi starší 65 let nebo pro zdravotně postižené, těch je v Malesicích zhruba 160. Kapacita vozu je osm osob, na nákupy jich zatím vždy jezdí kolem pěti.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio