Seznamka plzeňského Totemu pomáhá najít osamělým seniorům spřízněnou duši

20. leden 2022 17:36, aktualizováno

Být sám nikomu neprospívá, a platí to pro mladé, stejně jako pro ty starší. Jenže seznámit se s někým není jen tak. Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem v Plzni proto spustilo Senior seznamku. Pomáhá lidem najít nové partnery nebo přátele bezpečně a taky bez obav, že by třeba naletěli podvodníkům.

Autorka Senior seznamky Petra Horáková

„Motivací vytvořit seznamku bylo to, když jsem si v novinách přečetla, že je nějaký podvodník, který si píše se seniorkami a vydává se za vojenského doktora, z nich tahá peníze. Shodou okolností mi moje máma psala, že babička si píše s nějakým doktorem, což se samozřejmě nakonec ukázalo, že je ten pán. Já jsem se nad tím potom zamyslela, že senioři se v dnešním internetovém světě možná úplně neorientují a nedokážou zhodnotit všechna rizika. Takže mě napadl tento nápad,“ popsala autorka celého projektu Senior seznamky Petra Horáková.

Seznamka Totemu dbá hlavně na bezpečnost seniorů. „Inzerát je zveřejněný na našich webových stránkách nebo na nástěnce tady v Totemu a všechny odpovědi jdou nejdříve mně. My těm, kdo odpovídají, nesdělujeme kontakt na člověka, který ho podal. Já si to nejdřív přečtu a potom vše předám tomu, kdo inzeroval a ten si pak vybere, na který inzerát odpoví. Podmínkou je, že první schůzka musí proběhnout pod mým v uvozovkách dozorem, tak abychom zaručili, že to bude opravdu bezpečné a nepůjde o nějakého úchyláka nebo podvodníka. Potom s těmi lidmi plánujeme udržovat i kontakt a zajímat se o to, jak ten vztah nebo přátelství dál probíhá, a jestli je to v pořádku,“ vysvětlila Petra Horáková.

Do Senior seznamky se můžou zapojit zájemci z celého Plzeňského kraje. Podrobnosti k ní najdou na webu Mezigeneračního a dobrovolnického centra Totem.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio