Sezóna jarních prázdnin začala, lyžování ale počasí zatím nepřeje

6. únor 2024 20:16

Začaly jarní prázdniny. Na horách zatím počasí láká spíš k turistice než na lyže. I tak třeba na Železnorudsku provozovatelé zatím výraznější rušení pobytů nezaznamenali.

První turnus jarních prázdnin patří mimo jiné dětem z Prahy 5. Pro západní část Šumavy jsou právě tyto prázdniny spolu s plzeňskými ty nejdůležitější. Počasí teď ale pobytu na horách moc nepřeje. I tak provozovatelé a ubytovatelé zatím nezaznamenali, že by lidé své pobyty hromadně rušili. „Počasí je trochu proti nám, nicméně díky nabídce wellness a dětských animačních programů jsme pokles v našem hotelu Orea Resort Horizont nezaznamenali. Naopak rezervace mírně rostou. Nicméně v našem druhém pobytovém zařízení, hotelu Špičák, bazén chybí a tam už jsme lehký pokles pocítili,“ říká ředitel hotelu Orea Resort Horizont Milan Vyskočil.

Rušení rezervací pobytů ve velkém nezaznamenal ani penzion Nad Rybníkem na Samotách či chata Rozhlas. Dle majitelky chaty Ilony Luskové – pokud mají lidé dovolenou se školními dětmi už naplánovanou, přijedou za každého počasí a užijí si pobyt v přírodě.

Na Špičáku se stále lyžuje, stejně tak v areálu Nad nádražím – Belveder. Zde jsou v provozu dvě sjezdovky, na každé straně areálu jedna, funguje také dětský park Nádražíčko. Jezdí se i v areálu Alpalouka, který provozuje TJ Tatran Železná Ruda. Její předseda Václav Nový ale není spokojený s podmínkami. „Nepamatuju horší zimu než tu letošní. Vlek nám jezdí, ale situace je složitá a jsme rádi, že tu máme alespoň nějaké lyžaře. Budeme se snažit udržet provoz přes jarní prázdniny, hlavně přes turnus Prahy a Plzně.“

Provozovatelé se nyní obávají, že jestli se počasí nezmění, budou lidé pobyty na horách rušit v následujících dnech mnohem výrazněji.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio