Šídlovský rybník se dočká zpevněného břehu

7. prosinec 2022 18:40, aktualizováno

Místo ryb se plzeňským Šídlovským rybníkem prohání těžká technika. Začalo totiž zpevňování jednoho z břehů. Kořeny stromů a poměrně strmý vstup do vody nahradí kameny a schodiště.

Šídlovský rybník patří mezi jedno z oblíbených míst Plzeňanů. Od konečné tramvaje číslo čtyři v Plzni na Košutce stačí ujít jen pár set metrů a jste na hrázi. Právě teď v něm ale chybí přibližně 1,5 metru vody. Začalo se totiž pracovat na zpevnění břehu mezi výpustí a rančem.

Současný stav břehu není dobrý, stromy zde mají odhalené kořeny, je tu prudký svah a dochází k velké erozi, je tedy nutné provést zpevnění. Do Vánoc by měla být hotová zhruba polovina trasy, do dubna příštího roku by měl být břeh dokončen úplně. „Od bezpečnostního přelivu se zhruba do poloviny délky naskládají kameny, veliké asi jako míč. Budou na sebe pasovat, několik míst na trase bychom ale chtěli upravit tak, aby si tam člověk mohl i sednout a odpočinout si,“ popisuje Martin Gregar, vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně. „Vybudujeme také schodiště se zábradlím, které poslouží pro vstup do vody.“

Jak uvedl vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Richard Havelka, další rybníky tzv. bolevecké soustavy, do níž Šídlovský rybník patří, si žádné velké zásahy aktuálně nežádají. V průběhu času se vyskytují pouze drobné opravy, jako například výměna výpustného zařízení a přitěsnění hráze na rybníku Nováček. Nicméně jedná se spíše o provozní záležitosti a ne o havárie.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio