Silvestrovská noc v Plzeňském kraji zaměstnala záchranáře i hasiče

1. leden 2024 09:00

Záchranné složky v Plzeňském kraji mají za sebou silvestrovskou noc. Obešla se bez závažnějších událostí, zraněných nebylo mnoho. Hasiči se nejčastěji zabývali důsledky odpalování pyrotechniky, záchranáři vyjížděli k úrazům, které souvisely s požitím alkoholu.

"Odpoledne jsme zasahovali již u čtyř požárů popelnic, kontejnerů či odpadkových košů. K tomu ještě požár menšího stavení v centru Plzně. Později jsme hasili dřevěnou kůlnu v Přívozci u Blížejova. Oba požáry bez zranění. K jedenácté hodině večerní jsme měli za sebou sedm výjezdů k požárům odpadu. Šlo o kontejnery, popelnice, odpadkové koše či zbytky po zábavní pyrotechnice," popsali hasiči. "V první hodině nového roku jsme měli v kraji pouze čtyři výjezdy. Jednou jsme vyjeli do Zbůchu, kde se původně hlášený požár kůlny ukázal být jen zakouřeným prostorem. Dále jsme řešili požáry zbytků pyrotechniky na plzeňském náměstí Republiky a jeden hořící strom v Záluží. Od jedné hodiny do osmi ráno jsme hasili pět požárů odpadu, které zažehla zábavní pyrotechnika. Největší škodu oheň napáchal ve Zbiroze. Zkáza dvou kontejnerů na tříděný odpad vyšla na 40.000 Kč. Ve Vstiši hořela neobývaná maringotka. Škoda je 5000 korun a příčina požáru se vyšetřuje," popsali hasiči první ráno nového roku.

Záchranáři napříč celým krajem měli naproti tomu v průběhu silvestrovských oslav napilno. Od půlnoci do sedmé hodiny ranní zasahovali u 70 událostí. "Většina zásahů byly úrazy různého charakteru od těch vážnějších až po banální, jako natržený ret například, napadení a potyčky to vše v souvislosti s požitím alkoholu. Samozřejmě i události interního charakteru, ke kterým záchranáři vyjíždějí každý den. Došlo ke třem zraněním od pyrotechniky, kteréá vyžadovala převoz a další ošetření v nemocnici. Jedna žena pravděpodobně nešťastnou náhodou upadla na ohniště a utrpěla popáleniny, musela být letecky transportována na popáleninové centrum do Prahy," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy