Šípkový med vám pomůže při nachlazení. Jak ho připravit, prozradí Babské rady

28. listopad 2023

Šípkový med, to je doslova elixír zdraví. Užívat ho můžete po lžičkách při nachlazení. Jak ho připravit? Poradí Babské rady!

Stačí natrhané šípky dát do hrnce s vlažnou vodou tak, aby byly ponořeny a nechat 24 hodin odstát. Vodu poté slijeme, měkké plody šípků rozmixujeme a směs přepasírujeme přes sítko. Konzistencí připomíná hmota klasické pyré. Potom je to už snadné, tuhle šípkovou kaši smícháte se včelím medem v poměru 1:1. Směs vlíváme do čistých (nejlépe vyvařených zavařovacích) sklenic a každou na závěr zakápneme lžičkou rumu, který působí jako konzervant.

Šípkový med si můžete vylepšit přidáním dalších ingrediencí: mletou skořicí, hřebíčkem, kurkumou nebo zrníčky vanilky. Uchovávejte ho vždy v chladu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.