Síť infocenter se v Plzeňském kraji stále rozrůstá

Desítka nových infocenter vznikla během posledních zhruba tří let v Plzeňském kraji. Krajský úřad, který s nimi při propagaci spolupracuje, jich nyní eviduje 51. Většinou je zřizují města a obce, některá centra provozují i soukromí podnikatelé. Podle krajské radní pro cestovní ruch Olgy Kalčíkové, tak jak obce dobudovávají infrastrukturu a začínají se více věnovat cestovnímu ruchu, přibývají v nich také infocentra.

Nová centra vznikají také při některých hotelích a zařízeních pro cestovní ruch. Podle Kalčíkové jsou si obce vědomy toho, že cestovní ruch je významným ekonomickým faktorem, který znamená i zvýšení zaměstnanosti.

Idina Pila pod Boubínem

Plzeňský kraj činnost infocenter několik posledních let podporuje. Ročně na ně dává z rozpočtu 1,5 milionu korun. Peníze přispívají například na tisk propagačních materiálů, ale i na účast na zahraničních veletrzích cestovního ruchu. O to je ale zatím z finančních důvodů nejmenší zájem.

Pracovníci infocenter také mohou přicházet s podněty při tvorbě a aktualizaci krajského programu rozvoje cestovního ruchu. Koncepční materiál by měl při aktualizaci zohlednit některé nové trendy v turistice. Kalčíková to řekla pracovníkům infocenter na jejich setkání v těchto dnech. Kromě populární cyklistiky roste mezi turisty také stále více obliba in-line bruslení nebo hipoturistiky. Věnovat pozornost by se mohla také více vojenství, což je to oblast spojená se cíleně zaměřenou skupinou turistů.

Kašperské Hory
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio