Skateboarďáci z Klatovska jezdí na janovické hřiště

19. říjen 2006

Skateboardový a streetballový areál určený především mládeži, která se odmítá organizovat, vybudovaly Janovice nad Úhlavou. Areál stál 1,4 milionu korun, polovinu dostalo město z evropského programu Leader ČR na podporu cestovního ruchu. Po uzavření podobného areálu v Klatovech je to údajně jediná překážková plocha v okrese. Zájem mládeže je velký a Janovice už připravují i tzv. dirtový areál s přírodními překážkami pro skoky na kolech. Otevřít by se měl příští rok na jaře.

Park vznikl na betonové ploše vedle sportovního areálu s fotbalovým hřištěm. Denně se tam pohybuje kolem 50 dětí - nejvíce mládež ve věku 14 až 16 let. Některé jezdí až z Nýrska.

Logo

Janovice vybudovaly už v roce 2003 u základní školy hřiště s umělým povrchem, nočním osvětlením a atletickou dráhu. V rámci převodu padesátihektarových kasáren získalo město před dvěma lety kompletně rekonstruovaný fotbalový stadion.

Třiadvacetitisícové Klatovy svůj skateboardový park po roce fungování koncem září uzavřely. Důvodem byly stížnosti majitelů sousedních rodinných domů na okraji města. Podle informací místostarostky Věry Tomaierové, vadil jim hluk i přes protihlukovou stěnu. Podle ní město nemělo šanci oponovat kvůli nové vyhlášce hygieniků, platné od června. Ta výrazně přitvrdila povolené parametry, které musí podobné areály splňovat. Podle Tomaierové je šance, že se velmi přísná norma od ledna změní.

Logo

Zatím se v Klatovech hledá variantní řešení. V parku zůstane víceúčelové hřiště pro veřejnost. Překážky pro skateboardisty za statisíce korun přesunula radnice do areálu technických služeb.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio