Škoda Group nabírá do výroby studenty z Indonésie, řeší tak nedostatek pracovníků

24. srpen 2023 11:30, aktualizováno

Výrobu společnosti Škoda Group v Plzni posílí 300 mladých studentů z Indonésie. Ti pomohou firmě vyřešit problém s nedostatkem pracovníků, na oplátku dostanou nejen mzdu, ale také certifikát.

S výrobou tramvají, vlaků nebo vozů metra bude firmě Škoda Group v Plzni pomáhat 300 studentů z Indonésie. Prvních dvacet svářečů, zámečníků a elektrikářů ve věku od 21 do 29 let už na západ Čech dorazilo a výrobce vozidel pro veřejnou dopravu si je školí ve svém výcvikovém centru. Ostatní přijedou postupně do konce roku. „Pracovníci, kteří sem nastoupí, už mají se svařováním praktickou zkušenost. U nás je učíme jen specifické tvary pro naši výrobu,“ vysvětluje školitel Karel Arpa.

S nápadem přišel personální manažer Škody Group Vlastimil Václavík. Dle něj je pracovní trh v Evropě vyčerpaný. „Školy v Indonésii jsme si pro nábor zvolili hlavně z důvodu vzdělání, které je tam postavené na holandských základech. Navíc se jedná o studenty polytechnických škol. Ti jsou motivovaní nejen mzdou, ale také ziskem závěrečného certifikátu, jenž jim umožní najít v Indonésii lepší práci.“ V Indonésii nyní míří více lidí na pracovní trh, než jich odchází do důchodu. To vytváří obrovský přetlak a na jedno pracovní místo připadají tisíce lidí, kteří se na něj hlásí. „Kdo získá praxi a certifikát u nás, má možnost se v Indonésii snáze uplatnit,“ říká Vlastimil Václavík.

Unikátní nábor indonéských studentů pomůže firmě, jíž výrazně rostou zakázky, částečně vyřešit problém s chybějícími pracovníky. Škodě Group jich aktuálně scházejí stovky. Projekt ocenil mimo jiné plzeňský hejtman Rudolf Špoták. Ten zmiňuje aspekt péče o zaměstnance, jež je v případě tohoto náborového programu opravdu komplexní. Nyní například strojírenská firma řeší, jak zajistit mladým Indonésanům sportovní vyžití – třeba založením ligy badmintonu, který je v Indonésii sportem číslo jedna.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio