Škoda Holding zapojuje studenty do výroby

Cenu Emila Škody za nejlepší diplomovou práci obdržel absolvent strojní fakulty Západočeské univerzity v Plzni Karel Lipták. Jeho práci vyhodnotila odborná porota jako nejlepší ze 17 přihlášených. Cenu spojenou s peněžní odměnou dostal za práci pro firmu Škodu Transportation. Zabýval se v ní dvounápravovým podvozkem Jakob. Soutěž, která nese jméno zakladatele plzeňských Škodových závodů, organizovala už počtvrté Škoda Holding ve spolupráci s několika technickými univerzitami.

Firma tím chce podpořit zapojení vysokoškoláků do výroby. Se svými pracemi se letos přihlásili do soutěže studenti čtyř technických univerzit: z Plzně, z ČVUT v Praze, z pardubické a žilinské univerzity. Druhé místo získal Jan Měšťánek z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity. Vypracoval diplomovou práci pro Škoda Power na téma řídící systém parní turbíny.

Kromě soutěže o Cenu Emila Škody podporuje firma zapojení studentů do výroby také tím, že vyhlašuje vědecko-výzkumné úkoly, do nichž se mohou přihlásit dvojice nebo trojice studentů čtvrtých ročníků vysokých škol. Pracují v projektových týmech podniku.

Studenti

Z 3000 zaměstnanců je ve Škodě zhruba 30 procent vysokoškoláků. Poslední čtyři roky jejich podíl roste, protože firma prodala některé méně sofistikované výrobní obory a ponechala si zejména takové, kde potřebuje lidi s odborným vysokoškolským vzděláním.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio