Škodovka koupila polovinu maďarské firmy na trolejbusy

Plzeňská Škoda Holding, výrobce energetických zařízení a elektrické dopravní techniky, koupila padesátiprocentní podíl konkurenčního maďarského výrobce trolejbusů Ganz Transelektro. Firmu s novým názvem Ganz-Škoda vlastní plzeňský holding s maďarskou finanční společností Resonator, která zaplatila polovinu kupní ceny. Místopředseda představenstva holdingu Tomáš Krsek cenu za nákup podniku nesdělil, pouze uvedl, že to "byla velmi výhodná koupě".

Firmu Resonator si Škoda Holding vybrala sama, protože chtěla silného partnera, který bude dobře znát místní trh. Podle Krska má ale Škodovka v řízení podniku Ganz-Škoda rozhodující slovo.

Výroba trolejbusů

Koupí firmy z konkurzu, která má mít už příští rok tržby kolem půl miliardy korun, se Škodovka stala lídrem na středo a východoevropském trhu trolejbusů. V tomto teritoriu už je pouze polský Solaris, který ale vyráběl většinu vozů právě ve spolupráci s Ganzem pod značkou Ganz-Solaris. Ceny i kvalita škodováckých a maďarských vozů jsou srovnatelné, ale výrazně levnější než trolejbusy největšího evropského konkurenta Neoplan.

S novou akvizicí Škoda získala také dva důležité kontrakty na dodávku více než 30 trolejbusů do Budapešti a zhruba poloviny kusů pro Rigu. Navíc dodávky pro Lotyšsko mají pokračovat. Ganz, který má silnou pozici také v Itálii, má rozjednány další dva významné kontrakty v Brazílii a další jihoamerické zemi, kam má dodávat elektrické pohony. Dále dodává trolejbusy do Debrecínu a pohony například pro budapešťské metro.

Trolejbus
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio