Škodovka otevřela nový podnik v indickém Dillí

Nový podnik zaměřený na dodávky, modernizace a servis energetických bloků otevřela 21. února v Indii plzeňská Škoda Holding. Obchodně-inženýrská firma Škoda Power Pvt. Ltd. má sídlo v hlavním městě Dillí a je stoprocentní dceřinou společností Škody Power (dříve Škody Energo). Plzeňské strojírny chtějí během pěti let v Indii investovat 320 milionů korun a zaměstnají tam asi 50 lidí - kvalifikovaných projektantů, konstruktérů a obchodníků.

V první fázi půjde o investice do lidí a technologií na projektování a konstrukci. Pokud se tato etapa vydaří, budou následovat investice do výroby, které mohou dosáhnout až několika set milionů korun.

V klasické energetice jde o premiérovou exportní investici. Podnik navazuje na předchozí reference. V Indii je v provozu sto energetických bloků Škoda, dodaných z Plzně i místní firmou BHEL, které Škoda prodala v 70. letech licenci.

Kondenzační turbina

V příštích deseti letech plánuje Indie výstavbu bloků o celkovém výkonu 100.000 MW, přičemž místní výrobní kapacity jsou poloviční. V Indii je příznivá situace jak pro stavbu nových bloků, tak pro modernizace. Už nyní jsou ve hře projekty v hodnotě 420 milionů dolarů (téměř deset miliard korun). Ředitel indického podniku Jaroslav Ira řekl, že Škoda se v první etapě zaměří především na rozvoj opravárenství a modernizaci. Škoda dodala do Indie zařízení o celkovém výkonu 8000 MW. Šlo hlavně o kompletní turbosoustrojí od 60 do 110 MW. V posledních letech tam rekonstruovala 110MW blok v Ennore a prováděla servis bloků. Podařilo se jí proniknout na indický trh také s menšími turbínami na biomasu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio