Slabší povahy na Oslednici nevylezou. Z rozhledny ale máte Telč jako na dlani

20. září 2016
Česko – země neznámá

Doslova pár kroků z centra Telče na Vysočině stojí na kopci rozhledna. Původně se mělo jednat o vysílač mobilního operátora, ale díky dohodě se zástupci města na stožáru přibyla i vyhlídková plošina, na kterou vede točité schodiště. Renesanční náměstí, zámek i okolní přírodu proto můžete mít jako na dlani.

„Vrch Oslednice je ve výšce 556,8 metrů,“ říká předseda Klubu českých turistů v Telči Vladimír Mazal. Kopec se tedy jmenuje stejně jako rozhledna, která na něm stojí. Ta současná je tady od roku 2000, před více než 100 lety ale lidé stoupali na dřevěnou. „V roce 1898 zásluhou pana profesora Aloise Kulhánka byla vystavěná rozhledna, která měla výšku šestnáct metrů,“ upřesňuje Vladimír Mazal, který si starou rozhlednu ještě pamatuje. Zmizela někdy v padesátých letech minulého století.

Dnešní rozhledna je vysoká 35 metrů a vyhlídková plošina je ve výšce 32 metrů. Kdysi prý na tomto vrchu bývalo popraviště, dnes zde kromě vyhlídkové věže najdete ještě obrovské balvany a kamenný kříž.

Celá konstrukce rozhledny Oslednice je kovová a člověk musí vystoupat po točitém schodišti ve směru hodinových ručiček 176 schodů. Stupně schodiště jsou z kovové mřížky a i zábradlí je jen mřížové, takže stoupající volně vidí na všechny strany. Slabším povahám to může dělat problémy. „Někteří to po pár metrech vzdávají,“ potvrzuje Vladimír Mazal. Pokud k tomu ještě fouká vítr, je třeba počítat s malým výkyvem věže.

Pohled na Telč

Z vyhlídkové plošiny je výhled nejen na samotnou Telč se všemi památkami a rybníky, ale třeba i na vysílač, který stojí na nejvyšší hoře Vysočiny Javořice. Z lesů vykukuje i střecha věže nedalekého hradu Roštejn. Směrem na jih pak vidíme klášter Kostelní Vydří a komíny města Dačice. Říká se, že když je vzduch opravdu čistý, lze vidět až do Rakouska.

Spustit audio