Sláma a dřevní štěpka vyhřívá Planou

V Plané na Tachovsku už je přes sedm stovek bytů na dvou sídlištích vytápěno z nové kotelny na biomasu. Vznikla přestavbou staré nevyhovující uhelné kotelny a spaluje se v ní dřevní štěpka a obilná sláma. Dva nové kotle tak ohřívají polovinu pětitisícového města. Investice za 45 milionů korun dotovaná ze tří čtvrtin EU a z desetiny Státním fondem životního prostředí, výrazně zlepší životní podmínky v Plané. Cena tepla zůstane stejná.

Jak řekl starosta města Karel Vrzala, zmizely exhalace, zvýšila se účinnost kotlů, dodávkami slámy a štěpky jsou zaměstnávány desítky lidí a peníze zůstanou v regionu. Město nebude limitováno cenou plynu a problémy plynovodů. Navíc do investice nedalo ani korunu. Zbylých zhruba osm milionů korun poskytla brněnská firma Tenza, která si tak předplatila nájem kotelny na deset let. Bude ji provozovat a zajišťovat servis. Tenza, která byla dodavatelem obou kotlů o celkovém výkonu 3,6 MW, si také sama zajistí ekologické palivo. Firma má nyní čtyři dodavatele paliva z okruhu 15 kilometrů.

topení

V případě ročního odběru z kotelny nejméně 26.000 GJ ročně, o 4000 GJ méně, než odebírala sídliště z uhelných kotelen, garantuje Tenza stejnou cenu, 350 korun za gigajoule, což je mírně pod průměrem Plzeňského kraje.

Kotelna

Plynové kotle by sice byly podle Vrzaly levnější a jednodušší, ale město by nedostalo žádnou dotaci a cena za teplo by se výrazně zvýšila. Pokud by radnice zvolila nové uhelné kotle, byla by sice cena tepla stejná jako nyní, ale také by se zvedla po zavedení daně na uhlí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio