Sláva někdejší dragounské jízdárny v Dobřanech znovu ožívá

8. květen 2015

Jezdci na koních se po několika desetiletích opět prohánějí historickou budovou. Dobřanské jízdárně by se měla znovu vrátit prestiž.

Slavnou jízdárnou v Dobřanech na jižním Plzeňsku znovu zní zvuk koňských kopyt. Jedná se o nejstarší dragounskou jízdárnu v republice, která slouží svému původnímu účelu. Hala pochází z druhé poloviny devatenáctého století, město ji tehdy postavilo jako součást jezdeckých kasáren.

„Byla to původně malá kasárna, která byla v centru a k nim patřila tahle jízdárna. Potom naši předkové postavili úplně nová velká kasárna, kde už byla větší jízdárna, ale to přišlo pryč při náletu v roce 1943. Tato jízdárna naštěstí zůstala," vysvětlil starosta Dobřan Martin Sobotka.

Nově halu využívají k tréninkům místní jezdecké spolky. Historická budova je součástí městské památkové zóny a v budoucnu by se měla stát také dějištěm jezdeckých závodů, chovatelských i společenských akcí. Nájemce haly Jan Košťál z Jezdecké společnosti Dobřany chystá další úpravy.

„Chceme celé okolí udělat parkovou metodou plus venkovní malé kolbiště, nějaký malý bufet a chceme z toho udělat krásný veřejný prostor, víceúčelový prostor, kde koně budou hrát hlavní roli," přibližuje záměry jezdecké školy Jan Košťál.

V historické budově dobřanské jízdárny působí také rehabilitační jezdecký oddíl TJ Slavoj. Halu zatím využívá hlavně k tréninkům, pokud nepřeje počasí a nedá se jezdit venku.

„Dobudoucna bychom chtěli ten záběr využití haly ještě rozšířit. Chtěli bychom tady také provádět náš výcvik, protože se zaměřujeme hlavně na výcvik těch nejmenších jezdců," uvedla za oddíl TJ Slavoj Veronika Krátká.

Zatím částečně rekonstruovaná jízdárna v Dobřanech fungovala od zimy ve zkušebním provozu, teď už je jezdeckým klubům k dispozici oficiálně. Město zatím na opravy vydalo půl milionu korun. Další práce na úpravě vnějších prostor se připravují. Náklady na ně budou výrazně větší.

autoři: čer , sch
Spustit audio