Slavný „Hotel Hvězda“ – věznice na Borech – slaví 140. narozeniny. Vzpomínat může na Omladinu, Píku nebo Havla

7. duben 2018
Kaleidoskop

Slavný „Hotel Hvězda“ – věznice na Borech – slaví 140. narozeniny. Vzpomínat může na Omladinu, Píku nebo Havla. 

Už celých 140 let slouží v Plzni „Hotel Hvězda“, jak se s jistou dávkou ironie pro její hvězdicovitý tvar říká borské věznici. V roce 1878 byla dostavěna a hned v červenci do ní nastoupili k výkonu trestu první odsouzení.

Věznice Bory je nechvalně proslulá tím, že sloužila i k věznění politických vězňů, a to jak za Rakouska-Uherska, tak po komunistickém puči v roce 1948, kdy zde byl například popraven generál Heliodor Píka a samozřejmě k věznění politických odpůrců sloužila i v době normalizace, kdy zde nedobrovolně trávili čas Václav Havel nebo Pavel Wonka.

Nahlédneme do nejstarší historie této věznice. Představíme vám tuto unikátní stavbu, dozvíte se, kdo byl vůbec první vězeň na Borech nebo jak zdejší pobyt snášeli členové Omladiny. Stavba věznice byla v 70. letech 19. století lukrativní státní zakázka a není pro to divu, že o ni projevilo zájem více českých měst.

Finále této soutěže přibližuje historik Pavel Taušek: „Do finále postoupila jenom západočeská města: Plzeň, Domažlice a Klatovy. Ta dále sváděla souboj. Požadavky ministerstva spravedlnosti byly následující: muselo to být poblíž města, kdy byl dostatek pitné vody. Ve městě muselo být napojení na tehdejší železniční síť a dostatek kvalifikovaných lidí, kteří by mohli věznici stavět. Proto ten zájem měst: nejen kvůli prodeji pozemků, ale na několik let měla stavba zaměstnat stovky, ne-li tisíce lidí,“ vysvětluje Taušek počátky borské věznice.

autor: Petra Kosová
Spustit audio