Snazší přechod z dětských domovů do života má mladým lidem nabídnout Domov Meclov

8. květen 2015

Desítky čerstvých plnoletých každoročně opouštějí dětské domovy v Plzeňském kraji. První měsíce v běžném životě pro ně bývají velmi náročné. Pomoc teď nabízí meclovský projekt.

V Plzeňském kraji opouští dětské domovy ročně zhruba 30 až 35 dětí. Některé se vracejí do původních rodin, jiné míří na ubytovny či do azylových domů. Mladí lidé mohou v dětských domovech zůstat jen do své plnoletosti nebo do doby, než ukončí studium. I přes celou řadu vzdělávacích a integračních programů jsou pro ně první měsíce mimo dětský domov velmi problematické. Osamostatnit se bez zbytečných komplikací jim chce pomoci nově vznikající Domov Meclov na Domažlicku, který provozuje občanské sdružení Vespojení.

„Máme tu možnost až pěti pokojů, děti mohou být i po dvou. Každý pokoj má jiné rozměry. Uvidíme, co bude potřebné, budeme připravení," uvedla předsedkyně spolku Vespojení Jana Buriánková.

Kromě bydlení potřebuje mladý člověk, který opouští dětský domov, také zaměstnání. Domov se snaží pomáhat i při hledání vhodného zaměstnavatele. Nejdůležitější jsou ale rady v oblasti finanční gramotnosti. Podle Jany Buriánkové je třeba, aby mladí lidé uměli hospodařit s výplatou a byli schopni si poradit v oblasti pracovně právních záležitostí.

„Aby jejich pracovní smlouva byla v pořádku, aby obsahovala všechno, co obsahovat má. Aby si nebrali nějaké znevýhodněné půjčky, aby nenaletěli nějakému podvodníkovi nebo neupadli rychle do exekuce. Tady právě je naše idea, abychom vytvořili školicí pokoj, kde bude probíhat mnoho vzdělávacích programů, různých seminářů i zábavných akcí pro děti. A budeme se snažit je vzdělávat ve finanční gramotnosti. Taky se s nimi pak budeme aktivně podílet na výletech, soutěžích a tak dále."

Pomoc, kterou nabídne Domov Meclov, má zvýšit šance mladých lidí z dětských domovů na úspěch při začlenění do společnosti. Podle ředitelky dětského domova ve Staňkově Jany Koubové je každá taková možnost vítaná.

„Troufnu si říct, že kolem 75 procent dětí se úspěšně začleňuje a rádi bychom, aby to procento bylo neustále vyšší a vyšší, proto vítáme každou pomoc tady v tom ohledu."

Domov Meclov chce v nejbližší době požádat o registraci sociální služby a dokončit rekonstrukci pokojů. Pokud všechno vyjde, mohly by se první děti nastěhovat už letos na podzim.

autoři: mkl , sch
Spustit audio