Sněhové hody lákají do šumavských hor na sjezdovky i běžky

18. leden 2013

Současné sněhové počasí vyhovuje provozovatelům lyžařských areálů. Vydatné příděly sněhu a teploty pod bodem mrazu jsou totiž pro milovníky lyží tou nejlepší pozvánkou do západočeských hor.

„Na Železnorudsku máme dvacet až šedesát pět centimetrů sněhu. Těch šedesát pět centimetrů je na vrcholech. Z toho dvacet pět centimetrů nového prašanu. Po víkendu budou jezdit všechny lyžařské areály,“ hlásí Kristína Lehečková z infocentra v Železné Rudě.

Milovníci běžkaření se mohou vypravit na Modravu. V nižších polohách přibližně čtyřicet a třeba na Březníku kolem šedesáti centimetrů sněhu.

„Na víkend jsou upraveny všechny naše trasy na Modravsku. Sněhové podmínky jsou velice dobré. Upravujeme zhruba čtyřicet kilometrů tras. To znamená z Modravy na Březník, z Březníku na prameny Vltavy, z černohorské nádrže na Filipovu huť a zpátky do Modravy, dále je upraven okruh na Na javoří pilu, Tříjezerní slať, přes rybárnu do Modravy. To jsou ty hlavní trasy, které nabízíme,“ vypočítává z místa Martina Karlová.

Po krátké odmlce se veřejnosti otevírá také skiareál v Kašperských Horách. Tamní zaměstnankyně Renata Balašová zve k jeho návštěvě nejen příznivce lyžování, ale i snowboardingu: „Nabízíme lyžování od devíti do sedmnácti hodin denně. A zároveň potom ještě večerní od šesti do devíti hodin.“

Zároveň zde fungují dva vleky a dětský park. „Máme třicet pět až čtyřicet centimetrů přírodního sněhu a k tomu pár centimetrů technického sněhu jako základ,“ láká Balašová.

Další možností, kde si užít denní i večerní lyžování a to jak dospělých tak dětí, je Skiareál Kocourov u Klatov. I zde je sněhu dostatek, prozrazuje jeho provozovatel Vladimír Hájek: „Napadlo zhruba pětačtyřicet centimetrů přírodního sněhu. Máme základ čtyřicet centimetrů technického. Náš areál dále nabízí skipůjčovnu i lyžařskou školku.“

autor: jnm
Spustit audio