Sněhové podmínky nejsou dobré, dovolené ale zatím lidé neruší

17. leden 2020 07:20

Sněhu na horách moc není, většinou leží jen na uměle zasněžovaných sjezdovkách. Lyžařské areály jedou v omezeném provozu, a pokud někde jsou běžecké trasy, tak jsou upravované jen v minimálním rozsahu. I přesto podle hoteliérů například na Železnorudsku lidé své pobyty na horách neodříkají. Stačí jim i to malé množství sněhu nebo chodí na procházky.

„Nikdo tady není a to se nám líbí,“ řekli Zdeněk a Jarka z Plzně, kteří se vydali k Čertovu jezeru. Na horách chodí jen na pěší procházky a sníh jim nechybí. Petr Uřidil z Prahy si prý sníh vždycky najde. „Včera jsme byli na Javoru, dopoledne Nad nádražím, teď na Wiessovně. I to málo sněhu stačí, vyhovuje nám, že je tady málo lidí a počasí je skvělé,“ pochvaloval si.

„My tomu říkáme lednová díra, v Bavorsku se říká januar loch. Dva týdny je taková odlehčená doba, nejsou tady lidi,“ vysvětlila majitelka hotelu Karl Hana Karlová. Podle ní hosté pobyty neodhlašují a všichni věří, že sníh přijde. „Únor je obsazený, první týden v březnu, kdy jsou v Plzni prázdniny také a pak uvidíme,“ dodala.

Plný je třeba i hotel Sirotek. „Začaly školní kurzy a máme plno až do března,“ potvrdil vedoucí hotelu Bohuslav Burda. „Máme obsazený i rok 2021, hlásí se nám zájemci i na rok 2022.“

Letošní sezónu nepovažuje za ztracenou ani majitel ski servisu a půjčovny lyží Petr Filip: “Po Novém roce vždycky přijdou 2-3 týdny, kdy je klid. Letos je to ale extrémní. Sice na sjezdovkách dokážou umělý sníh vyrobit, ale ta zima není hezká.“

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio