Snížit teplotu vody. I tak by mohly bazény řešit nárůst cen energií

24. srpen 2022 16:38, aktualizováno

Snížit teplotu vody, zavřít část atrakcí či naopak zdražit vstupné. Provozovatelé některých bazénů v Plzeňském kraji zvažují kvůli rostoucím cenám energií i tyto možnosti.

Voda v bazénech jen pro otužilce? Můžou za to rostoucí ceny energií a jednou z cest, jak ušetřit, je snížit teplotu vody. Provozovatelům bazénů je ale zároveň jasné, že právě tím by mohli řadu návštěvníků odradit.

Bazén v Tachově

Nyní je v tachovském bazénu 28 stupňů. Provozovatelé doufají, že stejná teplota bude v bazénu i v lednu. „Co se týká bazénové vody, tak se budeme snažit teplotu udržet už jen kvůli dětským kurzům plavání nebo výuce plavání pro školy,“ zmínil vedoucí plaveckého bazénu v Tachově Kamil Báča.

Cenu za energii chtějí provozovatelé ušetřit omezením provozu některých částí bazénu jako jsou sauny. Ty by byly vytápěny s určitým časovým omezením, třeba jen na odpoledne nebo nejvíce frekventované hodiny. Zvažuje se také snížení teploty vody ve vířivkách. Tam se teplota nyní pohybuje kolem 35 stupňů a přemýšlí se o snížení teploty o 2 až 4 stupně.

Cenu energií pro příští rok město teprve soutěží, ale už teď provozovatelé tuší, že bude o mnoho vyšší. „Momentálně jsme ve velké nejistotě,“ řekl Kamil Báča. „Zatím je podle mých informací problém samotný plyn vůbec sehnat. Potom je otázka, za jakou cenu,“ dodal. Tachovský bazén navštíví za rok 75 tisíc návštěvníků. Roční náklady na provoz bazénu jsou kolem 8 milionů korun. Část dotuje město ze svého rozpočtu.

Na Slovanech a Lochotíně žádné změny neplánují

V plzeňských bazénech na Slovanech a Lochotíně zatím se zásadními změnami nepočítají. Neměla by se měnit ani teplota vody ani výše vstupného. Na Slovanech mají zafixovanou cenu elektrické energie. „Teplo bereme z městské teplárny, vodu z městské vodárny a nechceme jakýmkoli omezováním provozu či teploty odradit naše návštěvníky, kteří nás živí,“ uvedl provozní bazénu na Slovanech Josef Novák.

Sportovní klub Radbuza provozující bazén v Kozinově ulici má ceny zafixované do konce tohoto roku. Z obavy z neúměrného zdražení energie se rozhodla navýšit cenu vstupného a kurzovného od září tohoto roku o 20 %.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio