Sokolov chce využít sklepy v kapucínském klášteře

Palírna, restaurace a malý pivovar by mohly vzniknout v prázdných sklepech kapucínského kláštera za Starým náměstím v Sokolově. Radnice už má zpracovanou studii, podle níž by takový projekt stál zhruba sedm milionů korun. Podle slov starosty Karla Jokobce, uvažuje město také o vlastním likéru.

Vedení města vidí ve využití kláštera turistickou zajímavost. Původní plány byly vybudovat v prostorách, kde dříve měli mniši víno, palírnu a moštárnu s několika stoly. Nechalo si zpracovat studii, která celý záměr řeší poměrně velkoryse, včetně dobové hospody, možná i pivovaru. Výrazně by se tak zvýšily náklady na úpravu sklepů kláštera. Zatímco první úvahy počítaly s asi dvěma miliony korun, odhad vzešlý ze studie mluví už o minimálně sedmi milionech. Podle Jakobce by ale město mohlo získat část peněz z dotací.

Letos chce vedení města záměr upřesnit a zadat zpracování konkrétního projektu, který by přesněji stanovil náklady a na jehož základě by se město mohlo ucházet o dotace. První práce by tak mohly v klášteře začít napřesrok.

Palírna

S úvahami o městské palírně v klášteře souvisí i myšlenka na vznik městské pálenky nebo likéru. Název, etiketa a tvar lahve je také jedním ze zadání studentských prací, které sokolovská radnice letos vyhlásila už podruhé. Studenti středních škol z celé republiky mohou své náměty poslat do konce června.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio