Sokolov opraví všechny své věžáky

Rekonstrukci sedmi výškových obytných staveb v Sokolově urychlí dotace přes 13,5 milionu korun na čtyři domy, kterou radnice dostala od ministerstva pro místní rozvoj. V současné době se opravují dva objekty, další se teprve začnou. Rekonstrukce by měla skončit v příštím roce, kdy bude město mít všechny své věžáky opravené. Domy dostanou novou fasádu, okna, zateplení, opraví se balkóny a částečně i interiéry.

Jak ale řekl starosta Sokolova Karel Jakobec, z prostředků od ministerstva je možné opravit jen některé vady domů. Celková oprava jednoho výškového domu včetně nových výtahů přijde na 13 až 15 milionů korun.

Panelák

Náklady na opravy domů, které nájemníkům výrazně sníží náklady na vytápění, si město zatím nemůže kompenzovat zvýšením nájemného. Výškové budovy jsou jedněmi z mála domů, které město nebude privatizovat a nechá si je jako rezervu pro sociální bydlení. Kromě nich zůstávají městu ještě byty na náměstí Budovatelů, v nichž jsou výdělečné nebytové prostory a byty v domech s pečovatelskou službou. Většina ostatních městských bytů byla už privatizována.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio