Sokolov uvítal tři nové obyvatelky

Tříčlenné rodině kazašských Čechů, sestávající pouze z žen - babičky, matky a malé dcery, předalo první srpnový den město Sokolov byt. Rodina se do vlasti svých předků vrátila v rámci programu ministerstva vnitra. Ministerstvo také městu přispěje na náklady, které bude mít s poskytnutím azylu a na začlenění krajanů do společnosti.

Podle starosty Sokolova Karla Jakobce dostane město od ministerstva vnitra necelých 300.000 korun. V minulosti už Sokolov několikrát ubytování azylantům poskytl, ale nebyly s tím příliš dobré zkušenosti. Azylanti měli problémy s okolím a po čase byt stejně opustili.

prostřený stůl

Od kazašské rodiny dvaašedesátileté Zinaidy Krassulyaové, její pětatřicetileté dcery a malé vnučky Jany si ale vedení města slibuje jiný přístup. "Věříme, že to bude jiný případ. I zbytek rodiny už v Česku bydlí a má tu tak zázemí," věří Jakobec. Nejstarší z žen také umí ještě velmi slušně česky, takže i začlenění rodiny bude jednodušší.

"Můj syn žije v Chebu už jedenáct let s ženou a dvěma dětmi, které se už narodily tady. V Chomutově také žije moje sestra. Takže v Kazachstánu už nezůstal nikdo z naší rodiny," řekla novinářům Zinaida Krassulyaová. "Ani jsem nečekala, že dostaneme tak hezký byt," dodala se slzami v očích.

Sokolov

Příspěvek ministerstva využije město i na to, aby čerství obyvatelé Sokolova prošli jazykovou přípravou. "Na konci srpna uvidíme, jestli malá už půjde do školy, nebo jestli zůstane ještě rok ve školce. Děti se učí jazyk poměrně rychle," doplnila vedoucí odboru sociálních věcí sokolovské radnice Vlasta Šimková.

Česká republika od 90. let nabízí potomkům Čechů, kteří odešli většinou na počátku století do Ruska, možnost návratu do původní vlasti. Na Sokolovsko se přistěhovala už na počátku 90. let skupina volyňských Čechů.

Od roku 1994 přijelo do Česka z Kazachstánu asi 700 krajanů. Podle ministerstva vnitra se začlenili do společnosti bez větších problémů. Letos má do České republiky přicestovat poslední asi 170tičlenná skupina kazašských krajanů.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio