Sokolovské muzeum vydalo zajímavou publikaci

19. prosinec 2005

Novou knihu Jaroslava Jiskry o Johannu Davidovi Edlerovi von Starck představilo v těchto dnech Krajské muzeum Sokolov. Publikace je portrétem průmyslníka, který stál v polovině 19. století u rozvoje hnědouhelného hornictví a chemického průmyslu na Sokolovsku a severním Plzeňsku. Starck položil základy nejen dnešní Sokolovské uhelné, ale Primalexu Břasy a kaznějovské chemičce.

Kniha vznikala zhruba dva roky. Autor nejprve jezdil s rodinou po všech možných místech, které Starcka připomínají. Další zdroje pro něj byly samozřejmě archivy, muzea, ale i obce, jako třeba Hromnice nebo Třemošná. K sestavení materiálu hodně pomohla Starkova pečlivost. Pro světovou výstavu v roce 1873 nechal zpracovat ucelený materiál o všech svých závodech, včetně map dolů.

Johann David Starck byl původně drobný obchodník s plátnem. Postupně se ale vypracoval na jednu z nejmocnějších osobností regionu. Stál u počátku rozvoje hnědouhelného hornictví na tehdejším Falknovsku. V roce 1837 byl za své zásluhy v regionu povýšen do šlechtického stavu a získal přídomek Edler von Starck. Zaměstnával tehdy až 1500 dělníků. Ve stopách otce pokračoval i jeho syn Johann Antoin Starck, který mimo jiné založil sklárnu v Dolním Rychnově.

Logo

Nová publikace na 240 stranách mapuje rozvoj Sokolovska a severního Plzeňska v souvislosti s působením Starcka. Obsahuje také množství grafických materiálů, včetně dobových a mnohdy ještě nikdy nezveřejněných fotografií.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio