Sokolovští budou stavět visutý most pro veverky

17. březen 2005

Visutý most pro veverky chce postavit město Sokolov mezi dvěma městskými parky. Měl by zabránit tomu, aby veverky nehynuly pod koly aut na značně frekventované komunikaci. Lanová konstrukce bude napnutá mezi stromy šest až sedm metrů nad asfaltem, aby neohrožovala provoz. Aby se hlodavci propylenových vláken nelekli, obroste lanoví břečťanem.

S nápadem přišel starosta Karel Jakobec, když vloni viděl na silnici několik mrtvých veverek. Myšlenky se ujal odbor rozvoje města a zapracoval lanový most do projektu výsadby stromů podél silnice mezi Husovými sady a Zámeckým parkem.

Lanová konstrukce bude odlehčená, aby nepoškodila stromy, jako přírodní kryt před predátory poslouží břečťan a přísavník pětilistý.

Logo

Náklady se odhadují na 30 tisíc korun. Kromě mostu pro veverky počítá projekt s výsadbou desítek tisů podél silnice, které by měly zachycovat prach a hluk. Sokolov proto žádá o dotaci ve výši 300 tisíc korun. Pokud město peníze dostane, budou mít veverky přechod už letos.

Sokolovští úředníci doufají, že veverky jejich dobrý záměr pochopí. Přírodovědec Petr Krása prý ještě něco podobného neviděl a podle něj jde o improvizaci, která může a nemusí vyjít.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio