Solná jeskyně v Mariánských Lázních bude léčit jako pobyt u moře

4. květen 2005

Pacienti i návštěvníci Mariánských Lázní budou moci od 7. května využít léčivých vlastností solné jeskyně. Hotel Krakonoš ji vybudoval ze soli z Mrtvého moře. Jeskyně by měla pomoci při léčbě dýchacích, kožních, kardiovaskulárních, ale i psychických onemocnění. Jeskyně o ploše asi 60 metrů čtverečních s přesnou klimatizací a regulací slanosti vzduchu by měla napodobit pobyty u moře.

Jeskyně je určena pro ty, kteří si pobyt u moře nemohou z nějakého důvodu dovolit. Jiří Richter ředitel hotelu, kde je jeskyně umístěna, říká, že jedna hodina zde je srovnatelná s jednodenním pobytem u moře. Klima jeskyně v Mariánských Lázní se pak nejvíce blíží přírodním podmínkám, jaké panují na Baltu.

Teplotu řídí klimatizace, po stěnách stéká vodopád solanky ze soli z Mrtvého moře. Celkem bylo na stavbu jeskyně použito asi 20 tun soli. Léčebnou účinnost solné jeskyně stavitelé konzultovali s lékaři. Nechali si vypracovat i posudek možných zdravotních účinků. Samotný léčebný pobyt v jeskyni by měl trvat zhruba hodinu a je lepší jej několikrát zopakovat. Je celkem příjemný. Svým způsobem je to společenská záležitost. Skupina maximálně patnácti návštěvníků se pohodlně usadí do křesílek a přitom inhalují vzduch nasycený solí. Mohou si přitom povídat nebo poslouchat relaxační hudbu.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio