Soška Panny Marie v kapli v Mladoticích je o několik století starší než se předpokládalo

19. červen 2017

Do kaple postavené podle architekta Jana Blažeje Santiniho v Mladoticích na severním Plzeňsku se vrátila zrestaurovaná soška Panny Marie Mladotické. Původně se mělo za to, že socha patronky a ochránkyně Mladotic je barokní a je stejně stará jako kaple z roku 1710. Při restaurování se však zjistilo, že je dřevěná soška mnohem starší.

Kaple stojí na okraji obce Mladotice. V letech 1708 až 1710 ji nechal namísto kaple svaté Kateřiny z 16. století postavit opat Evžen Tyttl. Vzácná soška Panny Marie sedí uprostřed oltáře a nad sebou má dřevěný baldachýn.


Dnešní kaple stojí na místě románské kaple sv. Hedviky, kterou získali plaští cisterciáci směnou a doplatkem od benediktinského kláštera v Kladrubech roku 1205. V 16. století ji nahradila kaple sv. Kateřiny. Na počátku 18. století nechal opat Evžen Tyttl vybudovat novou kapli dle projektu J. B. Santiniho-Aichela. Kaple Jména Panny Marie byla jeho prvním projektem pro plaský klášter i jeho raným dílem, přesto se jedná o stavbu výjimečně kvalitní a zajímavou. Kaple má šestiúhelníkový půdorys s konkávně prohnutými zdmi. Je zastřešena takzvanou vlašskou kupolí. Nárožní pilíře lucerny jsou, stejně jako okraje střechy, výrazně zašpičatělé a tvoří jakousi kostru, která je vyplněna skleněnou plochou.

„O sošce Panny Marie Mladotické jsme si ještě před několika měsíci mysleli, že byla do kaple slavnostně vnesena 14. září 1710. Teprve nedávno jsme se ale dozvěděli, že je daleko starší. Před restaurováním sošky jsme pozvali pana profesora Royta z Univerzity Karlovy, který ji vzal sebou do Prahy. Tam odborníci zjistili, že soška pochází už z doby po husitských válkách, tedy zhruba ze 40. až 50. let 15. století. Je velmi vzácná, podobných soch moc není,“ řekl starosta Mladotic Zdeněk Slach.

Soška Panny Marie je oblečená do vyšívaných brokátových šatů, které jí byly oblečené 14. září 1710, kdy bylo kapli slavnostně požehnáno. „Po expertize se zjistilo, že dolní polovina sošky je původní gotická. Od pasu nahoru byla soška upravená do podoby, kterou si vyžadovalo baroko. Sošku dost drastickým způsobem ořezali, zeštíhlili jí pas, zkrátili dlouhé vlnité vlasy, a dokonce jí uřízli i prsty na rukou, aby si mohla obléknout šatičky,“ popsal Zdeněk Slach.

Tajemný relikviář

Další zajímavostí je šperk, který má soška na břichu. Podle starosty Slacha se jedná o relikviář, který pravděpodobně nebyl nikdy otevřený. Je obšitý kovovou nití, na níž není vidět žádné poškození ani spojování. Uprostřed je páska a pod ní je relikvie. Co je tedy relikviář ukrývá, doposud nikdo nezjistil.

Návštěvníci, kteří si chtějí prohlédnout kapli v Mladoticích i se sošku Panny Marie Mladotické najdou kontakt na internetových stránkách obce nebo přímo na obecním úřadu.

autoři: čer , jik
Spustit audio