Soud v Plzni osvobodil expolicistu s padělaným maturitním vysvědčením

20. srpen 2013

Bývalého policistu Karla Čadu zprostil soud v Plzni obžaloby. Padesátiletý muž před 17 lety předložil při nástupu k policii falešné maturitní vysvědčení. Za podvod a padělání a pozměnění veřejné listiny mu hrozilo až desetileté vězení.

K řízení se připojila policie i ministerstvo vnitra a po Čadovi chtěly více než šest milionů korun jako náhradu škody. Kopii vysvědčení navíc Čada předložil také v roce 2006 při přijímacím řízení na právnickou fakultu v Plzni, kde následně získal bakalářský titul.

„Soud vycházel ze základního důkazu, a to byla zpráva krajského ředitelství Policie České republiky, která uvedla, že škoda jednáním obžalovaného způsobena nebyla. Tím pádem nemohly být naplněny znaky skutkové podstaty trestného činu podvodu a soud musel obžalovaného zprostit,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Lucie Bočková.

Soud následně musel překvalifikovat i trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny, a tím došlo k promlčení těchto skutků. Čada, který se dnes živí jako traktorista na Šumavě, se z jednání omluvil. Jeho advokát Martin Vovsík byl ale s verdiktem soudu spokojený.

„Trestní stíhání vůbec nemělo být zahajováno, neboť bylo částečně promlčené, v další části nedošlo ke spáchání trestného činu, takže stále stejná obhajoba a teď jí dal konečně soud za pravdu,“ řekl Vovsík.

Soud přesto uvedl, že Čadovi nevěří, že školu absolvoval. Jeho tvrzení, že nevěděl o tom, že maturitní vysvědčení je padělek, označil za účelové. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

autoři: čer , dab
Spustit audio