Soud zbavil náměstka plzeňského primátora Petra Runda obžaloby z krádeže

20. listopad 2012

Okresní soud v Plzni zprostil obžaloby z krádeže náměstka plzeňského primátora Petra Runda. Sematřicetiletý komunální politik měl podle spisu odcizit fotoaparát aktivistovi, který před magistrátem rozdával letáky. Rund v minulosti jednání opakovaně popřel. Za krádež mu hrozily až dva roky vězení. Rozsudek zatím není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na případné podání odvolání.

K incidentu došlo podle obžaloby 20. prosince loňského roku. Petr Rund měl před radnicí sebrat fotoaparát třiadvacetiletému aktivistovi Jakubu Jahlovi, který ho dlouhodobě kritizoval. Mladík spolu s dalším aktivistou Václavem Raisem rozdávali před radnicí letáky.

Petr Rund u soudních jednání přítomen nebyl, už do protokolu ale uvedl, že nic z toho, co je mu kladeno za vinu, není pravda. Naopak řekl, že se stal terčem útoků aktivistů. Soudkyně Bohdana Kučerová nakonec politika osvobodila. Rozhodnutí odůvodnila nedostatkem důkazů, neexistuje žádný průkazný kamerový záznam, navíce se neshodovaly výpovědi aktivistů a zpochybnila i jejich důvěryhodnost.

Soud, jednací síň (ilustrační foto)

Aktivista Jahl má na svém kontě několik přestupků, je také trestně stíhán v kauze poškození plzeňského památníku Díky, Ameriko. Jakub Jahl přijal rozhodnutí soudu s úsměvem. „Co k němu dodat, asi to, že doufám, že státní zástupce se odvolá, nebo že se bude něco dál dít. Málokdy se člověk dovolá nějaký spravedlnosti, kort v takovýmhle případě s politikem. Do toho jsme šli, ale nešlo to neoznámit. To by bylo úplně hloupý.“

Verdikt potěšil obhájce Libora Michalece, podle kterého se případ vůbec neměl projednávat před soudem, ale řešit jako přestupek. Šlo o tvrzení proti tvrzení. „Jsem hrozně rád, že zvítězil zdravý selský rozum a že nezávislý soud nepodlehl mediální masáži, mediálnímu tlaku, který byl vyvolán aktivisty, pane Jahlem a panem Raisem. To mě naplňuje řekněme takovou důvěrou v nezávislost soudu a jsem za to strašně rád. Myslím si, že by se lidé neměli tak snadno ocitat před soudem, protože to má samozřejmě velmi dramatické dopady do jejich soukromého i rodinného života a nemělo by se to stávat“, řekl obhájce Libor Michalec.

Také Petr Rund je rád, že soud shledal jeho obvinění jako nesmysl. „Je to celé nesmysl, křivé obvinění a jsem rád, že soud zvážil všechny podstatné důkazy a že to vyhodnotil, tak jak to vyhodnotil. Ten rok je velice nepříjemné čelit těm útokům ať už na zastupitelstvu nebo v okruhu známých a přátel s dotazy, zda se tak stalo nebo ne. Jsem rád, že i kolegové to vyhodnotili jako velký nesmysl a útok aktivistů proti mé osobě a vysloveně výzva k tomu, abych odstoupil nebyla.“

Právní zástupce náměstka Libor Michalec je přesvědčen, že případ byl veden nestandardně, zvažuje proto, že podá stížnost na činnost policie a státního zastupitelství. Podle Petr Runda například nařízené zkrácené přípravné řízení ho velmi poškodilo. „Já jsem se nemohl vyjádřit, nemohl jsem argumentovat, nemohl jsem se obhajovat, až do jednání soudu. Zkrácené přípravné řízení by mělo být ukončeno procesně tak do 14 dnů, do měsíce. Mě se ten případ táhnul 11 měsíců“, řekl Petr Rund.

autor: čer
Spustit audio