Soupeř Plzně, Vojvodina Novi Sad, to je především líheň fotbalových talentů

27. srpen 2015

Plzeňští fotbalisté budou ve čtvrtek vpodvečer bojovat o postup do skupinové fáze Evropské ligy. Viktoria má výbornou výchozí pozici díky výhře 3:0 v domácím zápase. K odvetě proti Novému Sadu ale odjela do prostředí bouřlivého a fotbalově velmi plodného.

V tréninkovém centru na západním předměstí Nového Sadu hrají své zápasy mládežnické týmy FK Vojvodina, ve kterých vyrůstají vynikajících fotbalisté.

„Jsou nejlepší v Srbsku, to platí v mnoha věkových kategoriích. Zvlášť v posledních dvou letech vyšla z akademie Vojvodiny spousta výborných fotbalistů. Pět z nich bylo součástí našeho reprezentačního týmu, který letos vyhrál mistrovství světa do dvaceti let. Každý rok se několik mládežníků uchytí v prvním týmu Vojvodiny, takže systém funguje dobře,“ říká Dragan.

Je to sice fanoušek CZ Bělehrad, ale žije v Novém Sadu a jedním z talentů v mládežnickém centru Vojvodiny je i jeho syn. Sní o tom, že třeba také jednou bude hrát anglickou Premier League jako slavní fotbaloví Srbové současnosti – Ivanovič z Chelsea nebo Kolarov z Manchesteru City.

Srbsko dosáhlo v posledních letech i výrazných úspěchů na reprezentační úrovni v mládežnických kategoriích. Nedávno vyhráli mistrovství Evropy do 19 let nebo letos mistrovství světa dvacetiletých na Novém Zélandu.

O něčem podobném si český fotbal může jenom nechat zdát. A přitom mladé srbské talenty musejí vyrůstat a prosazovat se v zemi, která má oproti středoevropskému prostoru spoustu problémů.

„Jsou to válečníci. Jsou zarputilí a udělají všechno pro to, aby uspěli. Je to i o ekonomické situaci. Když přijedete na OFK Bělehrad, vidíte v mužstvu hráče mezi 19 a 23 lety. V hledišti na lize 450 diváků, tempo to nemá, o ničem to není, ale všichni umí hrát fotbal,“ přemýšlí nad tím, proč jsou zrovna mladí srbští fotbalisté tolik úspěšní, Milan Holub - skaut předního klubu Premier League.

 

Trénink mají viktoriáni za sebou. Za 24 hodin začínáme! FCVP

Posted by FC Viktoria Plzeň on 26. srpen 2015

„Pak tam člověk sedí a ví, že tři z nich budou jednou ve velkých klubech, ale neví který. Umí kopat, umí hrát na míči,“ dodává Holub, který pro svého zaměstnavatele monitoruje mimo jiné právě srbský fotbalový prostor.

Vojvodina prodala v nedávné době své odchovance třeba do Španělska, do Manchesteru United nebo naposledy teď v létě do bundesligového Frankfurtu.

A plzeňští fotbalisté mohou pouze doufat, že se během čtvrteční odvety play-off Evropské ligy neprobudí naplno nějaký další talent ze zdejší akademie.

autoři: jkb , Vojtěch Bureš
Spustit audio