Soutěž o nejlepší stavbu Plzeňského kraje už zná finalisty

Deset objektů vybrala porota do užšího výběru soutěže o nejlepší stavbu Plzeňského kraje. S výjimkou vnitrobloku v Přešticích na Plzeňsku jde o plzeňské stavby. Vítěze vyhlásí 17. března v Divadle Miroslava Horníčka v Plzni. Jak sdělila předsedkyně poroty Anna Hostičková, do druhého ročníku soutěže přihlásili tvůrci 16 staveb. Na počet je to stejně jako loni, ale úroveň přihlášených staveb je podle Hostičkové vyšší a několik objektů z deseti vybraných by mohlo uspět i v celorepublikovém kole.

Soutěž o nejlepší stavbu Plzeňského kraje je rozdělena do tří kategorií: první zahrnuje novostavby a rekonstrukce, druhá dopravní stavby a poslední průmyslové stavby. Titul není spojen s žádnou finanční odměnou.

Do užší nominace vybrala porota v první kategorii provozní budovu Českého hydrometeorologického ústavu, hlavní sídlo Západočeské energetiky v Guldenerově ulici, Bussines Center Bohemia, Měšťanskou besedu a vnitroblok u Masarykova náměstí v Přešticích. V kategorii dopravních staveb je to rekonstrukce Sadů Pětatřicátníků a most přes České údolí. Průmyslové stavby zastupuje nová varna Plzeňského Prazdroje, centrální požární stanice hasičské záchranné služby Plzeňského kraje a vývojové centrum na Borských polích.

Budova Hannah

Plaketou Stavba Plzeňského kraje 2003 se pyšní budova elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, administrativní budova firmy Hannah a přemostění Nad nádražím.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio