Spalovna v Chotíkově nemá aktuálně stavební povolení. Dostala pokutu

11. leden 2017

Pokutu 180 tisíc korun - takový trest vyměřil stavební úřad v Nýřanech Plzeňské teplárenské. Podle stavebního úřadu městská teplárna postavila část spalovny v Chotíkově nezákonně. Na pokutu média upozornilo hnutí Děti Země, které proti spalovně dlouhodobě protestuje.

Plzeňská teplárenská dostala pokutu za změny, které provedla při stavbě. Změnila se rampa, pod níž vznikly skladovací prostory a také větší parkoviště, než bylo původně v plánu. Tyto změny teplárna nahlásila stavebnímu úřadu a chtěla vše vyřešit při kolaudaci. Podle platných zákonů ale je pro tyto změny potřeba pravomocné stavební povolení, které spalovna v tuto chvíli nemá.

Je to v pořadí už druhá pokuta. Tu první dostala teplárna loni v květnu - bylo to 50 tisíc korun. Tehdy navezla odpad do spalovny několik dní před tím, než bylo pravomocné stavební povolení. Děti Země říkají, že zákony platí pro všechny. Předseda představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápel k pokutám řekl: „My je respektujeme, ale v danou chvíli jsme de facto neměli jinou volbu.“

Co se děje

V současnosti běží soudní pře. V ní odpůrci tvrdí, že kdyby se více a lépe třídil odpad, není spalovna potřeba. Napadli také postupy úřadů při schvalování spalovny, která díky tomu už poněkolikáté ztratila stavební povolení. To bude potřebovat na podzim. Do té doby však musí proběhnout kolaudace. Pokud by nebyla spalovna zkolaudována, tak by bez stavebního povolení nemohla dál fungovat.

Plzeňská teplárenská také zřejmě do února otevře informační centrum přímo ve spalovně. Už teď se tam hlásí školy na exkurze.

Cena spalovny překročila dvě miliardy korun. Kvůli potížím s generálním dodavatelem musela teplárna stavbu spalovny dokončit sama a s ohledem na soudní spory byla stavba také několikrát přerušena. Škody teplárna vyčíslila na sto miliónů korun, které bude prý po ČKD i po státu vymáhat.

Otázkou tedy zůstává, co to udělá s cenami tepla. „Ceny tepla zůstanou rozhodně dlouhodobě stabilní a se zdražením nepočítáme. A ani v budoucnu nárůst cen neplánujeme. Již před deseti lety jsme ztratili lokální monopol, neboť na trhu se objevila řada konkurence. Tudíž v případě že bychom ceny navýšily příliš, přišli bychom o zákazníky. A to by byl konec teplárny,“ uvedl Tomáš Drápela.

autoři: lum , jik
Spustit audio