Spejbl a Hurvínek provedou děti po nové zážitkové trase

21. listopad 2021 18:30, aktualizováno

V plzeňském sadovém okruhu nebo třeba na náměstí Republiky můžete vidět sousoší legendárních loutek Spejbla a Hurvínka. Teď k nim přibylo několik dalších v okolí Boleveckých rybníků.

Michal Barták a Martin Klásek

Tušíte, kde hledat plzeňský Pupek nebo kde bývala dětská ozdravovna? I na tahle místa vás zavede nový zážitkový okruh kolem Boleveckých rybníků. Vašimi průvodci budou dvě postavičky, které k Plzni také neodmyslitelně patří, Spejbl a Hurvínek. Na více jak pětikilometrové stezce na vás čeká několik soch obou postaviček, informační tabule s úkoly i zajímavostmi o místech, kterými procházíte.

A když budete chtít, Spejbla a Hurvínka dokonce uslyšíte. Stačí na jednotlivých stanovištích naskenovat do mobilního telefonu QR kód a Spejbl s Hurvínkem vám zadají jeden ze svých vykutálených úkolů. Třeba hodit šiškou, běžet nebo skočit do dálky. „Snažili jsme se, aby to bylo protažení na ruce i nohy, na rovnováhu a aby to zvládly děti od pěti let věku,“ vysvětlil Přemysl Švarc z odboru Smart Cities a sportu Magistrátu města Plzně. „Trasa je dlouhá 5,3 kilometrů, což je ekvivalent doporučených denních kroků pro děti,“ doplnil.

Celou cestu lemují červenobílé turistické značky, které výletníky provedou kolem některých rybníků, třeba Šídlovského, Kamenného, Třemošenského nebo Nováčku. Po cestě je také skalka Pupek nebo kolomazná pec. Na šesti místech jsou dřevěné sochy Spejbla a Hurvínka. Vyráběli je řezbáři Marian Maršálek, Jiří Kašpar a také Petr Šťastný. Sehnat dřevo podle Lukáše Touška z Ice Factory přitom nebylo vůbec jednoduché. „Najít šedesáticentimetrové duby o délce dvou metrů obnášelo mnoho návštěv pil, truhlářů a řezbářů,“ popsal.

Zážitková trasa přišla celkem na 750 000 korun a vzniknout mohla také díky vstřícnosti Divadla Spejbla a Hurvínka, které poskytlo autorská práva, a herci také vymysleli a namluvili zadání úkolů na jednotlivých zastaveních. „Protože se nám to nezdálo jen tak to namluvit, tak jsme vymysleli takové vtipné veršíky, doufáme, že se to bude návštěvníkům líbit,“ řekl Martin Klásek, který půjčuje svůj hlas Spejblovi a Hurvínkovi.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio