Špičák je lákavým cílem i v létě. Už tento víkend otevře turistické trasy

11. červen 2019 10:00

Milovníci přírody a naučných stezek na Špičáku se tradičně nemohou dočkat 15. června. Je to datum, kdy se otevírají turistické trasy na ledovcová jezera, tedy Černé a Čertovo, včetně cesty na Rozvodí. Každý den vyveze turisty na start některých naučných stezek také lanovka.

V letní sezoně zavítá na Špičák zhruba 40 tisíc návštěvníků, z toho je čtvrtina bikerů. K dispozici tam mají šest různě obtížných tratí. Nejvyhledávanější páteřní trať „Black Friday“ je zcela zrekonstruována a nově je tady i centrum pro výuku začátečníků. To je trochu mimo hlavní trať a sloužit bude mimo jiné i bikeové škole, o kterou je podle provozovatelů každoročně větší zájem, a to nejen mezi úplnými začátečníky, ale třeba i mezi cyklisty z jiných disciplín.

Od soboty se mohou turisté vydat z vrcholu Špičáku na Datlíkovu stezku. Ta je vhodná mimo jiné pro rodiny s dětmi. Vede od rozhledny k Rozvodí a dál k Černému jezeru, je 4 kilometry dlouhá a děti během ní plní různé úkoly a kvízy. Přístupná bude i stezka Po stopách zajíce, ta je stejně dlouhá, jen vede k Čertovu jezeru. Obě stezky končí v areálu na Špičáku, kde děti za vyplněný kvíz dostanou malou odměnu.

Unikátní biotoalety 

Provozovatelé do areálu investují v letní sezóně zhruba dva miliony korun. Dvě velké novinky se ale teprve chystají. Budou to nové dalekohledy na ochozu rozhledny a nové sociální zařízení pro veřejnost u rozhledny. Na tyto akce za milion korun získal areál dotaci z fondu životního prostředí.

Zajímavostí je, že toalety budou přírodní s výjimečnou technologií. Nepotřebují jímku ani čističku odpadních vod, je to prý ryze biologická záležitost. Používají se v alpských střediscích ve Francii a podle ředitele areálu Vladimíra Kasíka bude Špičák první v republice, který je použije. Můžeme prozradit, že v hlavní roli budou žížaly. Na toalety si ovšem musíme počkat do podzimu, respektive na zimní sezonu. Do té doby budou u rozhledny stále mobilní toalety jako dosud.   

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy