Špičák na Šumavě zdražuje skipasy

18. listopad 2022 14:00, aktualizováno

Šumavský skiaerál Špičák bude zdražovat skipasy. Největší zimní středisko v Plzeňském kraji tak reaguje na růst všech vstupních nákladů. 

„Pálí nás zdražování pohonných hmot a energií, především plynu,“ vysvětluje ředitel skiareálu Vladimír Kasík. V průměru skipasy podraží o necelých 19 procent. Například celodenní jízdenka pro dospělého stála loni 750 korun, letos za ni lyžaři zaplatí 890 korun. Existují ale možnosti, jak jízdenky pořídit levněji – nákup přes e-shop areálu sníží cenu o 5 procent, případně se lidé mohou stát členy věrnostního programu, který se týká celosezónních jízdenek.

Stejně jako další provozy zavádí i Špičák úsporná opatření. V prostorech, které se netýkají návštěvníků, omezuje topení, co se týče osvětlení, dbá na využití úsporných žárovek. Na sezónu areál zprovozní přízemí nové budovy, kam se přestěhuje půjčovna vybavení, servis nebo úschovna. V původní půjčovně se usídlí lyžařská škola, která tak získá potřebné zázemí. Pracuje se také na nové restauraci, její provoz bude zahájen v létě příštího roku.

Krajský radní navrhuje areálům vzájemnou spolupráci

Špičák má v plánu spolupracovat s areálem Nad nádražím – Belveder. Dle krajského radního zodpovědného za cestovní ruch Libora Picky by dávalo smysl, kdyby se na spolupráci dohodly veškeré areály v oblasti. „Líbilo by se mi, kdyby návštěvník mohl používat jeden skipas pro všechny areály,“ uvádí Picka s tím, že chce spolupráci s vedením areálů projednat.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio