Společnost Člověk v tísni otevřela pobočku v Plzni

25. leden 2006

Společnost Člověk v tísni má po Praze pobočku také v Plzni. Jejím cílem je propojit služby všech místních úřadů a neziskových organizací ke společnému působení proti sociálnímu vyloučení lidí. Otevřel ji (24. ledna) ředitel nejznámější české obecně prospěšné společnosti, která už 14. rok organizuje humanitární a rozvojové projekty v krizových oblastech světa, Šimon Pánek.

V roce 1999 zahájila společnost v Česku projekt pomoci sociálně a ekonomicky vyloučeným lidem prostřednictvím terénní sociální práce. Nyní už má 50 sociálních pracovníků, právníků a koordinátorů a odborníků na rodinnou péči ve 20 lokalitách 16 českých měst. Klientům je k dispozici 12 kontaktních center.

Logo

V Plzni, Bílině a Ústí nad Labem už několik měsíců zavádí projekt POLIS, jehož náplní je dlouhodobě řešit situaci sociálně vyloučených lidí a chudinských enkláv. Jak uvedl ředitel pobočky Tomáš Hirt, projekt, financovaný z EU, tvoří programovou páteř regionální pomoci. Spojuje různé instituce a pomáhá lidem integrovat se do společnosti, získávat vzdělání a práci. POLIS navazuje na terénní sociální práci, v náplni má mimo jiné poradenství obcím a výzkumné aktivity s univerzitami. Propojuje neziskové organizace, město a Západočeskou univerzitu a další školy. Nabídka aktivit a kurzů je na http://www.epolis.cz.

Pánek uvedl, že řada institucí považovala dlouho nevládní organizace za nepřítele - to než si uvědomily, že cílem je hledat společné nepolitické a nepatetické a neemotivní řešení.

Logo

Člověk v tísni se inspiroval New Yorkem, kde do 70. let minulého století působily obrovské problémy vztahy mezi nejbohatší čtvrtí Manhattanem a městskými částmi Harlemem a Bronxem s černošskými ghetty. New York investoval velké peníze do represí a vzájemných oddělení čtvrtí, než začal s koncepční sociální prací. Trvalo ale 20 let, než se to projevilo. Nyní už se lidé běžně stěhují z Manhattanu do Bronxu.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio