Společnost Pomocné tlapky za 12 let vycvičila 140 psů pro tělesně postižené

6. únor 2013

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence dnes slaví 12. narozeniny. Za svou existenci předala tělesně postiženým lidem více než 140 speciálně vycvičených asistenčních psů a šikovných psích společníků. Cvičení psi pomáhají lidem, kteří jsou zcela nebo částečně upoutáni na invalidní vozík, nevidomým a pacientům se záchvatovým nebo kombinovaným onemocněním. Přestože je výcvik psů náročný a nákladný, společnost je klientům poskytuje zdarma.

Asistenční pes dokáže tělesně postižnému člověku částečně nahradit osobního asistenta nebo člena rodiny. Výrazně tak u postižených zvyšuje jejich samostatnost, sebevědomí a schopnost zapojit se do běžného života.

„Námi vychovaní psi ovládají asi 90 povelů. Povely jsou různé; nejčastěji je to otevírání dveří, podávání spadlých předmětů, vyhledávání zvonícího mobilu, zvedání ruky, zvedání hlavy, která poklesne na hruď.“

„A samozřejmě jsou tam i takové cviky, které ochraňují život v případě úrazu nebo pádu,“ říká ředitelka Pomocných tlapek Hana Pirnerová.

Vedle asistenčních psů cvičí společnost i šikovné psí společníky pro těžce tělesně postižené, kteří nedokážou se psem plně komunikovat. Napomáhají rehabilitací s rozvojem motoriky nebo mentálním rozvojem.

V současné době společnost připraví zhruba 12 pomáhajících psů ročně. Výcvik asistenčních psů je cílený přesně pro potřeby daného klienta, trvá v průměru kolem dvou let a stojí zhruba 210 tisíc korun.

Na rozdíl od výcviku vodicích psů pro nevidomé se na něj nevztahuje státní příspěvek. Společnost proto žije jen ze sponzorských darů a grantových příspěvků.

Ke dvanáctiletému výročí společnosti vznikla také knížka Tlapkání od Kryštofa Diatky, která popisuje dlouhou cestu přeměnu ze štěněte na asistenčního psa.

autor: čer
Spustit audio