Společnost Solectron otevřela středisko v Plzni

Servisní středisko elektroniky za 100 milionů korun otevřela v Plzni americká společnost Solectron z centra špičkových technologií, kalifornského Silicon Valley. V pronajaté hale se sklady má nyní 60 finančníků, vývojářů, personalistů a obchodníků. Do roku 2010 chce mít v tomto centru pro celou Evropu zhruba 1000 zaměstnanců a podle vývoje na trhu zde možná investuje několikanásobně více.

Výkonný ředitel Solectron Global Services Craig London to sdělil s tím, že Solectron do konce roku změní majitele. Stane se jím konkurenční Flextronics. Po spojení bude skupina světově nejsilnější v servisních službách v oboru elektroniky. Bude mít 200.000 lidí a tržby dosáhnou 30 miliard dolarů (660 miliard korun). Loňské výnosy Solectronu činily 12 miliard dolarů . Fúze byla podepsána, definitivní dohoda bude dokončena do konce roku. Nová firma se bude jmenovat Flextronics, ale závod v Plzni nadále ponese jméno Solectron.

Ředitel plzeňské pobočky Kevin Kim doplnil, že do konce roku bude v Plzni 250 lidí. Pobočka bude dodávat zařízení, služby a servis pro světové korporace jako IBM, Hewlett-Packard, Motorola, Ericsson a další. Firma spolupracuje s několika českými univerzitami a neobává se nedostatku lidí. Ze strany vysokoškoláků je o práci velký zájem.

Polovinu doposud investované sumy vložila společnost do náboru a vzdělávání zaměstnanců. Do těchto programů bude směřovat také investiční pobídka od české vlády, kterou už mají Američané schválenou.Suma záleží na tom, kolik budou investovat.

práce s počítačem

Solectron má v Evropě šest výrobních závodů v Maďarsku, Turecku, Francii, Švédsku, Rumunsku a Německu. Plzeňský závod je servisní a distribuční. Ve více než 22 pobočkách po světě zaměstnává Solectron 55.000 lidí. V průmyslové zóně Borská pole si Solectron pronajal na pět let 1500 m2. V plzeňském CTParku počítá s další expanzí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio