Spolek Ochrana ptactva získal unikátní dokumenty z pozůstalosti legendárního ornitologa

23. leden 2023 14:13, aktualizováno

Dokumenty z pozůstalosti legendy české ornitologie Václava Boška se podařilo získat členům plzeňského Dobrovolného ekologického spolku Ochrana ptactva. Členové spolku chtějí dokumenty zdigitalizovat a zachovat pro další generace.

Plzeňan Václav Bošek se narodil v roce 1935 a ornitologii se věnoval spolu se svým otcem od útlého dětství. Stál u zrodu záchranné stanice živočichů v Doubravce a také spolupracoval s kroužkovací stanicí Národního muzea v Praze. Dokázal okroužkovat tisíce ptáků ročně. Zemřel v dubnu roku 2021.

Jeho pozůstalost obsahuje unikátní zápisky a diapozitivy, které mapují ornitologickou činnost rodiny Bošků od roku 1944. „Díky těmto sešitům máme přesné informace o tom, co všechno se chytilo a okroužkovalo od 40. let 20. století na Doubravce, v Újezdě a Bukovci,“ uvádí vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. „Každému odchycenému ptákovi byl nasazen ornitologický kroužek. Pokud ho pak někdo našel, kdekoliv na světě, zapsal číslo kroužku a poslal zpětné hlášení, takže Václav Bošek měl stále přehled o tom, kde se jím okroužkovaná zvířata pohybují. Tehdy fungovala poštovní korespondence, dnes je komunikace mezi ornitologickými stanicemi otázkou několika minut.“

Dle spolupracovníka záchranné stanice Miloše Paiskera záznamy ukazují, že se Václavu Boškovi podařilo odchytit takové druhy, jako je sýček obecný, ťuhýk nebo čejka. Tito ptáci zde hnízdili dříve, dnes už je ale v této lokalitě bohužel nenajdeme. V současné době se nejčastěji kroužkují pěnice nebo sýkory.

Záměrem záchranné stanice je dokumenty z pozůstalosti legendy české ornitologie zdigitalizovat a zachovat pro další generace. K nahlédnutí budou poté na webu Dobrovolného ekologického spolku Ochrana ptactva. Originály si následně převezme městský archiv.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio