Spolek z Chocenického Újezdu dál bojuje proti stavbě drůbežárny

22. září 2020 10:35

Odpůrci výstavby drůbežárny v části obce Letiny, Chocenického Újezdu, na jižním Plzeňsku se pokusili navrhnout zastupitelům změnu územního plánu, která by velkovýkrmnu pro 40 000 kuřat znemožnila.

Obyvatelé, kteří se obávají zápachu, hluku a nadměrné dopravy, jež by výstavba drůbežárny přinesla, založili spolek bojující proti záměrům zastupitelstva. Na jednání zastupitelstva se mimo jiné pokusili prosadit změnu územního plánu, která by stavbu drůbežárny vyloučila. Zařadit ji na program projednávání bylo však většinou zastupitelů zamítnuto. Podle nezávislého starosty Letin Jaroslava Vraného už totiž obec podobný dokument zpracovává.

Podle zástupců spolku by se však město návrhem zabývat mělo. „Zastupitelstvo jasné předpisy, lhůty, podměty občanů, podměty na změnu územního plánu v podstatě ignoruje nebo neprojednává tak jak má,“ shledal Tomáš Mužík.

Zastupitelé jsou na straně investora

Lidé z Chocenického Újezda dál bojují proti stavbě drůbežárny

To, že nejsou letinští zastupitelé na straně obyvatel nýbrž na straně investora, Lubské Zemědělské, si spolek vysvětluje jako možný střet zájmů. Zejména upozorňuje na nezávislého zastupitele Vladimíra Česala, který by mohl s Lubskou Zemědělskou spolupracovat. Vladimír Česal však tento názor popírá. „Drůbežárna by tam měla být. Patří k zemědělství. Mým názorem je, že drůbež je životnímu prostředí méně škodlivá než prasata, která se tam již nacházejí,“ obhájil výstavbu drůbežárny.

Veterinářka a také členka spolku, Olga Kozáková, která bydlí přibližně 150 metrů od areálu budoucí drůbežárny, to ale vidí opačně: „Prasečák ano, protože ten má snížený počet emisí, čpavku a pachových látek. My opravdu nejsme zaměřeni proti zemědělství, ale ve chvíli, kdy se tam postaví hala na 40 000 brojlerů, nejde v bezprostřední blízkosti žít.“

Spolek napadl demolici starých objektů v areálu vepřína. Snaží se tak získat více času a připravuje se na další územní a stavební řízení.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio