Spolu s tažnými ptáky se snad vrací i jaro

První ptáci, kteří trávili zimu v jižních krajích, se pomalu vracejí do svých domovů na Plzeňsko. Zároveň se tam potkávají s opeřenci, kteří do Česka přilétli trávit zimu a ještě se jim nechce zpět do chladné severní Evropy. Potkávají se tak například navracející se skřivani a špačci se stále ještě zimujícími morčáky, brkoslavy či hoholy. Do hnízda na komíně v Plané na Tachovsku přiletěl v úterý čáp. Protože si ale kvůli sněhu a mrazu nedokáže obstarat potravu, dopravili mu ji do hnízda tachovští hasiči.

Hasiči, na žádost ornitologa Karla Bobála ze záchranné stanice živočichů v Tachově, pomocí výsuvného žebříku dali čápovi do hnízda kuřátka, myši a ryby. Čáp něco snědl, ale část vyházel z hnízda. O malá kuřata nestál. Ornitologové budou ptáka pozorovat a bude-li zapotřebí, krmení zopakují.V případě, že by byla přece jen velká zima, vezmou čápa do záchranné stanice. Ornitolog uvedl, že čáp se vrací na hnízdo na komíně už několik let. Letos přiletěl jen o den později než loni. Hlídá si tam svoje místo. Jinde v kraji se čápi zatím neobjevili kromě těch, kteří přezimují. Například na komíně v plzeňské zoologické zahradě žije jeden čáp po celý rok. Dostane se tam totiž snadno k potravě.

Čápi v hnízdě

To, že se v současné době potkávají ptáci přilétající z jihu s těmi, kteří u nás trávili zimu, není podle ornitologů nic neobvyklého. Navíc po ně je to zajímavá doba umožňující pozorování mnoha druhů pohromadě. Jak uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, na Plzeňsko se pomalu vrací skřivani, špačci i někteří dravci a sovy, kteří trávili zimu na jihu Evropy. Málokdo totiž ví, že téměř všechny druhy ptáků jsou tažné, některé jen v rámci Evropy, jiní opouštějí kontinent.

Letošní zima byla pro ornitology na Plzeňsku ojedinělá díky neobvyklému množství brkoslavů. Objevila se hejna o desítkách až stovkách ptáků. Brkoslavi, kteří jsou nápadní svoji chocholkou na hlavě a zářivě žlutými a červenými pírky, se v hejnech vrhají na stromy s nesklizenými jablky, jeřabinami i jinými bobulemi. Takový rok brkoslavů se opakuje asi jednou za deset let. Ekologové letos některé i okroužkovali.

Brkoslav severní
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio