Sportmánie bude letos velkolepá

K Plzni patří pivo, hokej, fotbal a několik let také Sportmánie. Právě v těchto dnech finišují přípravy na letošní ročník.

Lidé si budou moci za obchodním centrem Plaza vyzkoušet více než 70 sportovních disciplín a některé budou na Sportmánii úplně poprvé. Co ale nesmí chybět, jsou třeba pravidelné ranní rozcvičky nebo seriál přednášek se sportovní tématikou. 

„Na Sportmánii už máme veškerá povolení, takže víme, že akce proběhne v pořádku tak, jak jsme si předsevzali. Teď se domlouvají poslední sportovní kluby, zasmluvňují atrakce, domlouvají se autogramiády,“ vyjmenoval Přemysl Švarc z odboru sportu a podnikání. Plzeňští extraligoví hokejisté se zájemcům podepíší 19. srpna od 16 hodin. Termíny autogramiád házenkářů, fotbalistů a pozemních hokejistů Litic - úřadujících mistrů extraligy ještě nejsou dané.

Zahájení v duchu Hanzelky a Zikmunda

„V rámci zahájení budou čtyři taneční průvody ve znamení oslav stých narozenin pana Zikmunda a jeho cest s panem Hanzelkou po celém světě. Na programu je rozhovor s pány Sochou a Vaňourkem, kteří jejich cestu zopakovali. Na konec bude ještě promítání 3D filmu Z hlubin až na vrcholky,“ pozval Švarc.

Padne návštěvnický rekord?

Loňskou Sportmánii navštívilo 55 tisíc lidí a letos by si organizátoři přáli toto číslo překonat.

„Rozšířili jsme intenzitu příspěvků na sociálních sítích, aktualizujeme často věci na facebookových profilech a na internetu, nabrali jsme spoustu reklamních ploch, “ řekl k velké reklamní kampani náměstek primátora Roman Zarzycký.

Za celou Sportmánii město zaplatí 7 milionů korun. Přibližně 15 procenty přispějí jednotlivé plzeňské obvody. „Musím akcentovat velkou účast městského obvodu 1 a 3 a také 4, nově se připojil městský obvod Slovany. Bude to jiné v tom, že budeme akcentovat sportovní subjekty, které v jednotlivých obvodech působí, rodiče a děti si u nich budou moci rovnou na místě ověřit, jestli mají volnou kapacitu,“ vysvětlil Zarzycký.

Lanový park i výstava

To, co návštěvníky Sportmánie v minulých letech bavilo, nebude chybět ani letos. Třeba ranní rozcvičky nebo přednášky s trenéry, sportovci, psychology nebo odborníky na správnou výživu sportovců. 24. srpna bude připravený Letní rodinný párty běh.

I letos můžou získat  děti za absolvování jednotlivých disciplín bronzové, stříbrné a zlaté medaile. „Nově nabídneme všem návštěvníkům Sportmánie lanový park nebo wakeboarding, kdy se bodou moci svézt na prkně po vodě. Nově tu bude i virtuální realita, tedy plně funkční závodní simulátor,“ vyjmenoval Švarc.

Lidé se mohou těšit i na výstavu Zikmund 100 cestovatelů Sochy a Vaňourka mapující jejich cestu po stopách Hanzelky a Zikmunda. Letošní plzeňská Sportmánie začne 17. srpna v Amfiteártu za obchodním centrem Plaza. Jednotlivé sportovní atrakce si tu budete moci vyzkoušet až do 25. srpna.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio