Sportovkyně Hana Kučerová je plzeňskou Seniorkou roku 2010

7. říjen 2010

Jednaosmdesátiletá Hana Kučerová se stala Seniorkou roku 2010. Zvítězila v druhém ročníku soutěže Senior roku, kterou vyhlásil centrální obvod Plzeň 3 a adepty na titul mohli přihlásit jejich blízcí, přátelé či kolegové. Cílem je upozornit na aktivní život dříve narozených obyvatel obvodu a na jejich příkladu ukázat, že ani odchod do důchodu neznamená konec aktivního života. Důkazem bylo všech 18 nominovaných, z nichž mnozí se i v pokročilém věku aktivně věnují sportu a práci pro své vrstevníky i pro mládež. Proto také měla čtyřčlenná porota hodně velkou práci vybrat tři nejlepší. Co při výběru rozhodovalo, zjišťovala Martina Klímová u jedné z porotkyň - šéfredaktorky západočeských Deníků Aleny Nové.

Paní Hana Kučerová ocenění získala za svůj aktivní přístup k životu. Působí v TJ Slavoj Plzeň a je aktivní cvičitelkou už od roku 1945, kdy začala vést cvičení žákyň. V současné době se věnuje především oddílu starších žen a zároveň se jako rozhodčí a organizátorka účastní všech městských i krajských akcí, které pořádá Asociace sportu pro všechny. Je také držitelkou nejvyššího ocenění – Zlaté medaile dr. Miroslava Tyrše. Do soutěže ji nominovala její domovská TJ Slavoj Plzeň.

Na druhém a třetím místě se umístili devětasedmdesátiletá Jindra Knaislová a šestaosmdesátiletý Josef Bláha. Oba měli od porotců shodný počet bodů. Jindra Knaislová je aktivní členkou Svazu důchodců v Plzni Skvrňanech a zároveň působí jako náčelnice TJ Union a vede cvičení rodičů s dětmi a předškoláků.
Josef Bláha je stále aktivním plavcem a nejdéle působícím funkcionářem v SK Radbuza. Tento klub jej do soutěže také nominoval s tím, že Josef Bláha věnuje svou energii organizování a propagaci plaveckých aktivit a důraz klade na plavání pro seniory.

Soutěž Senior roku už podruhé vyhlásil centrální obvod Plzeň 3 a v porotě zasedal loňský vítěz Rudolf Chroust, starosta obvodu Jiří Strobach, šéfredaktorka západočeských Deníků Alena Nová a ředitel Českého rozhlasu Plzeň Zdeněk Levý. Do soutěže bylo letos nominováno 18 seniorů žijících na území třetího plzeňského obvodu.

autor: mkl
Spustit audio