Srážka dvou vlaků na Domažlicku si vyžádala tři oběti a desítky zraněných

U Milavčí na Domažlicku se srazil Západní expres s osobním vlakem. Na místě tři lidé zemřeli, jedná se o oba strojvůdce a jednu cestující z osobního vlaku. Čtyři lidé jsou v kritickém stavu, 7 lidí má středně těžká zranění.

Jedna z vlakových souprav

"47 dalších zraněných je mimo ohrožení života, mají lehčí poranění,” uvedla dále tisková mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Vozy českých záchranářů doplnilo pět sanitek z Německa.

"Na místě nehody zemřeli oba strojvedoucí,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle MF DNES byli oba muži zkušení strojvedoucí. Západní expres, který mířil z Mnichova do Prahy, řídil německý strojvedoucí, jehož tělo bylo ze zdemolované lokomotivy vyproštěno po několika hodinách. Strojvedoucí z osobního vlaku Os7406, který jel z Plzně do Domažlic, byl bývalý výpravčí, který měl těsně před důchodem. Třetí obětí je jedna z cestujících.

Detailní záběr na jednu z vlakových souprav

"Škody přesáhnou 100 mil. Kč. Pět inspektorů Drážní inspekce, včetně generálního inspektora, na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události. V tento okamžik můžeme sdělit, že expres z Mnichova měl ve Výhybně Radonice zastavit, což se nestalo. Důvody nezastavení vlaku jsou předmětem šetření," potvrdil Drápal.

Hasiči k nehodě poslali členy posttraumatického týmu. Obec Milavče poskytla zázemí v kulturním domě pro lehce zraněné a nezraněné. Ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček ve vysílání České televize potvrdil, že nemocnice odložila plánované operace, aby se mohla věnovat zraněným z této železniční nehody. 

Byla zřízena také informační linka pro občany postižené událostí: 950 330 330.

Provoz na jednokolejné mezinárodní trati Praha - Plzeň - Furt im Wald - Mnichov bude podle webu ČD přerušen do pátku 6. srpna 18:00. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

autoři: Štěpánka Zýková , Petr Handl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio